Trenér Martin Vandírek o zkušenostech v tělocvičně říká: Mnoho lidí zvedá egem

24. listopad 2022

Když si lidé chtějí zlepšit kondici, mohou začít skákat přes švihadlo, nebo mohou každé ráno běhat, nebo mohou dělat desítky dřepů, a nebo – osloví trenéra Martina Vandírka, který jim poradí, co je pro ně nejlepší. A právě on byl hostem Jožky Kubáníka, aby si na rozhlasové Pohovce o cvičení společně popovídali.

„Díky pohybu se tělo stane odolnějším. Nezničí vás pak chůze do schodů a lépe zdoláte i každodenní překážky,” říká hned v úvodu trenér, který preferuje cvičení ve skupinách. „Je tam vzájemná rivalita, což je často pozitivní a hlavně si společně užijeme větší legraci,” usmívá se zkušený milovník pohybu. Na začátku je ale pro Martina Vandírka nejdůležitější potřeba změnit své návyky a samozřejmostí je disciplína.

„Pokud někdo začíná cvičit, nejdřív mu stačí jednou týdně a krok po kroku. Řeknete si, že nebudete jíst dvě čokolády denně, ale jen půlku čokolády denně,” usmívá se mladý muž, který tělocvičnu navštěvuje pět dnů v týdnu a snaží se nepřesáhnout hodinu a půl.

„V tělocvičně vás čeká různorodé cvičení, tedy trenažéry, kola, vesla, to všechno se kombinuje s posilováním vlastní vahou, tedy kliky, dřepy, prozrazuje trenér, na co se zájemci o zlepšení kondice mají v jeho tělocvičně připravit. „Mnoho lidí zvedá egem,” směje se Martin a vysvětluje, že jsou to lidé, kteří si dají větší váhu, než jsou schopní zvednout.

„Důležitá je pokora, ale i strava a zdravý životní styl. Pokud zničíte tělo tréninkem, musíte mu to vrátit regenerací,” dodává trenér s tím, že ideální je pak například sauna. A kdy můžeme očekávat zlepšení? „Výsledky uvidíte po měsíci a po třech měsících si toho začne všímat okolí. Nejdůležitější je trpělivost, pravidelnost a disciplína,” shrnuje Martin Vandírek.

Tip na Martina jsem dostal od kolegyně, která se jako zázrakem za pár měsíců pod jeho vedením úplně proměnila v atraktivní dívku. Bylo tedy jasné, že je v dobrých rukou a Martin je na povídání o cvičení ten pravý.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související