Toyen: Snící rebelka. Národní galerie Praha vystavuje díla jedné z nejvýznamnějších českých umělkyň

15. duben 2021

Národní galerie Praha pořádá ve Valdštejnské jízdárně novou výstavu Toyen: Snící rebelka. Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, patří k nejvýznamnějším českým umělkyním 20. století. O jejím díle si kolega Václav Müller povídal s kurátorkou výstavy Annou Pravdovou.

Cílem výstavy je představit a znovu připomenout dílo umělkyně Toyen v co nejucelenější podobě. „Určité úseky jejího díla jsou u nás už dobře známé. Byla tady velká retrospektivní výstava před 20 lety. Ale myslím si, že pro mladší generaci bude objevné vidět ten vývoj jejího díla takhle pohromadě,“ říká Anna Pravdová.

Toyen, Tři tanečnice, 1925

Kromě důležitých etap tvorby výstava vyzvedne také zásadní témata z jejího díla. „Toyen je velmi svobodná umělkyně, která je velmi konzistentní. Celou tvorbou se linou témata, která pro ni byla zásadní, ať už je to vazba na přírodu, zkoumání podvědomí, obrovská imaginace, velmi zajímavá práce s barvou. Ona nikdy nedělala žádné kompromisy, ať už v osobním životě, tak v tvorbě, a tím je, myslím, velmi inspirativní,“ přibližuje kurátorka.

Online program

Než se galerie veřejnosti otevře, mohou si zájemci prohlédnout fotografie a videa z výstavy na jejích webových stránkách. Chystá se také cyklus online přednášek s odborníky z celého světa.

Národní galerie hostí výstavu do 15. srpna. Potom obrazy poputují do spolupořádajících galerií v Hamburku a Paříži.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.