Toužím napsat hudbu k večerníčku, říká dirigent Pohádkového odpoledne Jan Kučera

27. březen 2019

V sobotu 13. dubna odpoledne potěší SOČR a dirigent Jan Kučera malé i velké milovníky pohádek okouzlujícími melodiemi (i záběry) z několika slavných filmových titulů, jakou jsou třeba Pyšná princezna nebo Micimutr.

Pane dirigente, jak jste vybírali hudbu, která zazní?

Pohádkové odpoledne

Pohádkové odpoledne

Forum Karlín, 13. dubna 2019 v 15.00 hodin.

Na začátku bylo jasné, že chceme s živou hudbou Sergeje Prokofjeva uvést film Péťa a vlk, který získal Oscara za nejlepší animovaný. K tomuto půlhodinovému snímku jsme hledali další adekvátní program. Navrhl jsem hudbu tří českých autorů filmové hudby, z toho dvou žijících, jmenovitě tedy Dalibora C. Vačkáře (Pyšná princezna), Ondřeje Gregora Brzobohatého (Dvanáct měsíčků) a Ondřeje Brouska (Micimutr).

Má hudební doprovod k pohádkám svá specifika, charakteristiky?

Pokud zůstanu u nás, musím říct, že české filmové pohádky měly štěstí na skvělé skladatele. Liška, Fišer, Srnka, Havelka, Hammer, Hapka, Svoboda a mnozí další nám v tomto žánru zanechali skutečné poklady. Filmová pohádka vybízí k užití velkého hudebního plátna, tedy symfonického orchestru, který plně vylíčí romantiku, dobrodružství či tajemno a „strašidelno“. A co je jistě také zajímavé – řada českých filmů s pohádkovým námětem rozhodně není určena a priori pro nejmenší. Například Malá mořská víla, Panna a netvor nebo animovaný Čarodějův učeň se snovou hudbou Františka Belfína představují ponuře zpracované příběhy s filozofickým přesahem. Příběhy působivé a mrazivě krásné. 

Vy sám jste už hudbu k pohádce zkomponoval?

Vlastně ano, do toho žánru lze zařadit můj balet Tři mušketýři, scénické hudby k inscenacím Večer tříkrálový, Cesta kolem světa či Král jelenem. Možná bych do toho započítal i symfonické znělky a jingly pro dětský program České televize Déčko. Už dlouho toužím napsat hudbu k nějakému večerníčku, třeba na mě časem nějaký vykoukne.

Zmíněný koncert proběhne odpoledne, je koncipován jako rodinný. Cítíte při takových projektech ojedinělou atmosféru v zádech?

Koncertům pro děti i celé rodiny se věnuji dlouhodobě, třeba se „svým“ Karlovarským symfonickým orchestrem, kde máme představení Karneval zvířat. Hudebně i herecky se na něm podílí přes 200 dětí. Se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a Ondřejem Brouskem zase připravujeme pro mladé publikum pořad o filmové hudbě. Naše filmové setkání se SOČRem v Karlíně bude nepochybně hezkou příležitostí k příjemně strávenému rodinnému odpoledni.

Už mají vaše dvě dcery připraveny šatičky?

Myslím, že o nich začnou horlivě přemýšlet až pět minut před plánovaným odjezdem do sálu...

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu