Tour je pro Francouze svátkem. Postaví si piknikové stolky a čekají, až pojede peloton, říká Jiří Tuček

24. červenec 2015

S trochou nadsázky by se dalo říct, že vidět Paříž patři k obecnému vzdělání. Po jejích ulicích se valila historie a v místních kavárnách a barech se scházeli všichni, kdo v umění a filozofii něco znamenali. V městě nad Seinou taky každoročně končí slavná Tour de France.

Bude to tak i tuhle neděli. „Na bulváru Champs Elysées je pokaždé hlava na hlavě a všichni pozorují vrchol závodu, kde už v podstatě o nic nejde. Ale je to taková slavnostní tečka,“ říká znalec Francie Jiří Tuček.

Ve Francii je o Tour neuvěřitelný zájem a pro Francouze je to velký svátek. „Po celé zemi si dva dny před průjezdem závodníků vyberou místo, kam si postaví piknikové stolky a čekají, až pojede peloton.“

Nejen do Paříže

Paříž je na prvním místě v itinerářích všech cestovních kanceláří. Právem. Každoročně ji navštíví neuvěřitelných 80 milionů turistů. Francie ale není Paříž a Paříž není Francie.

„Další navštěvovaný region je Provence a nádherná místa jsou třeba v Bretani a v oblasti kolem Bordeaux. Ať jedete kamkoli, naleznete krásná místa.“

Do Provence za sluncem a vínem

Zahrada a bylinky k Provence neodmyslitelně patří

Za láskou Jiřího Tučka k Francii stojí, kromě jiného, kniha Miroslava Horníčka Listy z Provence. Je to území velké asi jako Čechy. „Jméno pochází z dob, kdy to byla italská provincie. Provence znamená doslova provincie.“

Slunce tam má zvláštní barvu, kvůli které tam rádi jezdili malíři. Je tam cítit nejen proslulá levandule, ale taky vůně borových lesů, tymiánu a rozmarýnu. „Za ochutnání stojí rybí polévka bouillabaissa a vynikající růžová vína.“

Páchnoucí šperk

Francie je sýrová velmoc. „Jak řekl Charles de Gaulle: Je těžké vládnout zemi, kde je 365 druhů sýrů.“ Diamantem mezi nimi je bezesporu Roquefort.

„Neví se obecně, že je to sýr z ovčího nepasterizovaného mléka. Podle legendy měl jeden pastýř v torně kus chleba a ovčího sýra. Nechal ji v jeskyni a když se za týden vrátil, zjistil, že sýr mu zplesnivěl. Sýr okusil, a tak přišla na svět tahle pochoutka,“ připomíná Jiří Tuček.

Proč bychom se měli vypravit na Canal du Midi? Je Normandie jen pro ty, kteří se zajímají o historii 2. světové války? Kam zajet za camembertem? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio