Poslechněte si vzpomínky Petra Hory Hořejše, autora slavné knižní série Toulky českou minulostí

27. červenec 2023

První díly Toulek českou minulostí napsal v době tuhé normalizace v maringotce jako dělník Vodních zdrojů. Tenkrát o našich dějinách nevěděl téměř nic a jistě ani sám netušil, že se tomuto projektu bude věnovat více než čtyřicet let. Publicista a spisovatel Petr Hora-Hořejš nás opustil 27. července 2023 ve věku 84 let. Poslechněte si archivní rozhovor z roku 2015, kdy byl hostem Jitky Novotné v pořadu Stříbrný vítr na Dvojce.

Jako kluk měl trauma z leteckých útoků a následného útěku do smradlavého sklepa. Proto se s rodinou přestěhoval z Bratislavy do Stříbrné Skalice, kde prožil sice chudé, ale idylické dětství. Zajímala ho astronomie i medicína, ale „z rozpaků“ skončil na žurnalistice.

Moderátorka Jitka Novotná a Petr Hora Hořejš v pořadu Stříbrný vítr

Po vyhazovu z nakladatelství Albatros (navíc v době, kdy zakládal druhou rodinu) se 10 let živil všelijak. Když tenkrát jel s rodinou na rozpadající se chatu, rozhodoval se, jestli koupit špekáčky na opékání, nebo cement na opravy.

V době normalizace začal ve svých Toulkách českou minulostí napravovat naše ideologií pokřivené dějiny. Práce historika a badatele mu vydržela do konce života. 

autoři: Filip Lukeš , Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Související