Tomášovy pohádky. Příběhy s roztodivnými hrdiny vypráví Hynek Chmelař

18. prosinec 2022

Pohádkový svět má neomezené hranice. V příbězích Tomáše Končinského se setkáte s vřískajícím sluníčkem, pekařem, který byl upečen z křehkého těsta, s pěnovodníkem a příběhem o záchraně Venuše a nadýchaných pěnových snů, s kouzelným zlodějem, se psem proměněným v člověka, ale taky s obyčejnou princeznou. Poslechněte si Hajajovy pohádky na dobrou noc.

Vypráví: Hynek Chmelař
Napsal: Tomáš Končinský
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Vít Malota
Premiéra: 1. 11. 2021

Vřískající sluníčko

Příběh o tom, proč sluníčko začalo vřískat a proč potom zase přestalo. Jednoho rána se rozvřískalo sluníčko. Lidé si zacpávali uši, ale nebylo jim to nic platné. Sluníčko vřískalo celé dny. Jak si lidé s takovým problémem poradili?

Pečený pekař

Kdesi u Rudné žil byl pekař Cyril. Byl sám, a tak celé dny jen pekl rohlíčky. Byly báječné. Tak, že na ně pokaždé stála fronta. Recept na ně nechtěl pekař nikomu prozradit. Jak to bylo dál a co, nebo spíš koho si pekař upekl, se dozvíte v pohádce na dobrou noc.

O netrpělivém šnekovi

Příběh o jahodovém poli a záchraně modřenky Mařenky z komína. Šnek Lukáš nesnášel, když se něco vleklo. Pořád se kvůli své netrpělivosti rozčiloval. Jednoho dne ale poznal, že i on dokáže být trpělivý a že mu tahle vlastnost může být k užitku.

Pěnovodník Adam a Venuše

Příběh záchrany nadýchaných pěnových snů. Venuše se u Adama měla krásně, pěnově. Jenže nenechavý vítr skučel a vyl a nakonec Venuši Adamovi ukradl. Podaří se Adamovi Venuši zachránit?

Kouzelný policajt a kouzelný zloděj

Příběh o podivuhodném vyřešení záhadných vloupaček. V Habřákově se kvůli zvláštním kouzlům kouzelné hory Hrábě dějí prapodivné věci. Hrdinou tohoto příběhu budou sova a hraboš. Co spolu mají společného?

Rabalskiho zeď

Příběh nejúspěšnějšího fotbalisty a nejžádanější supermodelky na světě. Co se stane, když se pes a kočka jednoho dne promění v muže a v ženu? Jaký bude jejich život mezi lidmi?

Přástevníci a drak

Příběh o odvážné princezně Amálii a udatném Ludvíkovi Šmakulovi. Když se v království usadí drak a vyžaduje princeznu, je z toho vždy pozdvižení. Kdo přemůže draka, který se usadil v jeskyni na kopci Blemcák?  

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.