Tomáš Zima: Naše zdravotnictví má své nedostatky. Nevyřeší je ale šíření poplašných zpráv

10. březen 2016

Stojí české zdravotnictví na pokraji kolapsu? Nebo je to jen výkřik do tmy z úst prezidenta České lékařské komory?

Lékařská komora prohlásila, že se naše zdravotnictví rozpadá. Podle vlastního průzkumu, který provedla v českých a moravských krajích kromě Prahy, prý chybí přes 800 lékařů. Největší problém je na severu Moravy a ve středních Čechách.

Šíření poplašné zprávy?

„Žijeme v době, kdy je dobré vyvolávat paniku, na kterou teď lidé opravdu slyší. Spíš je to šíření poplašené zprávy. Tím ale neříkám, že zdravotnictví nemá velké problémy,“ říká Tomáš Zima. Zdravotnictví podle něj jede v každé zemi „setrvačně“ a „adekvátně podle prostředků do něj vložených“.

„I náš systém má chyby a nedostatky, o kterých hovoří i řada odborných společností nebo vysokých škol,“ připomíná. Problém je třeba v platech. „Ohodnocení lékařů je tady ve srovnání s jinými profesemi vysoké. Ale v porovnání se zahraničím jsou zase velmi nízké.“

Čtěte také

Kdo bude lékaře učit?

Lékař dostane v Německu až třikrát vyšší plat v ČR. Profese lékaře je mobilní a Německo máme za humny. Nedivme se, že odcházejí. Brzy ale naše lékaře nebude mít ani kdo učit. „Lékař, který pracuje ve fakultní nemocnici, věnuje se mladým lékařům a učí, má asi 50 000 korun,“ vypočítává.

„Ale profesor se stejnou aprobací a zkušenostmi přímo na fakultě dostane jen polovinu. Velmi brzy tak nebudeme řešit nedostatek lékařů, ale lidí, kteří je učí,“ varuje Zima. Sám ve statistikách porovnal Česko s Německem: v letech 2008 až 2013 byly německé investice do vysokého školství +39 %, v Česku –10 %.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014)

S protesty pediatrů nesouhlasím

Našim zdravotnictvím v poslední době hýbe i plánované sloučení různých lékařských oborů. O vyřazení geriatrie hovořila Iva Holmerová, Zima se pozastavil nad sloučením dětské a nemocniční pediatrie: „Je dobře, že se oba obory sloučí.“ V žádném jiném lékařském oboru totiž neexistuje dělení mezi ambulantní a nemocniční péčí.

Jak se lékař dívá na doping sportovců? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.