Tomáš Zima: Kvůli „politické korektnosti“ vzniká prostor pro líbivá slova různých nahnědlých

27. prosinec 2016

„Standartní strany by konečně měly opustit politickou korektnost a říkat pravdu.“ Aneb jaký byl rok 2016?

„Rok 2016 byl plný kladných, ale i smutných událostí. Slavili jsme 700. výročí českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV., máme nízkou nezaměstnanost, ekonomika roste… Zažili jsme ale taky brutální teroristické útoky jako naposled v Berlíně,“ říká rektor Tomáš Zima.

„Taky mi vadí, že naše společnost značně hrubne. Lidé se k sobě přestali chovat slušně. Každý z vás by si mohl dát takové novoroční předsevzetí: Chovejme se k sobě slušně a s ohledem!,“ nabádá rektor. Naopak odmítá termín „politická korektnost“. Považuje ho často za kontraproduktivní.

Přestaňte nám lhát!

„Termín politická korektnost bych nejdřív rád počeštil. Řekněme si otevřeně, že jde o lehké lhaní, kdy nám politici pravdu zahalují do mlhoviny a tím si myslí, že to vyřeší.“ Realita všedního dne se pak od politických proklamací diametrálně liší.

„Vzniká tak prostor pro líbivá slova různých nahnědlých nebo načernalých. Taková osoba s fašizujícími nebo nacionálními názory pak nabízí nereálná, ale jednoduchá řešení jak třeba regulovat migraci nebo dodržovat právo.“ Lidé ale dnes stále víc temným sílám naslouchají.

Podepíšu vám to vlastní krví!

„Standartní strany by konečně měly opustit politickou korektnost a říkat pravdu. Sice je to může stát mandát, ale jen tak se taky budou moct podívat do zrcadla s čistým svědomím,“ myslí si. „Pokud se politici a elity budou v příštím roce chovat stejně, jsem ochoten podepsat vlastní krví, že vliv populistů ještě poroste!“

autoři: lup , kko , Tomáš Zima
Spustit audio