Tomáš Kraus: Sílí v Německu extrémismus a neonacismus?

11. říjen 2017

Za přísných bezpečnostních opatření tam totiž začal soud se členem krajně pravicového hnutí Říšští občané. Hnutí třeba vůbec neuznává legitimitu SRN jako spolkové země. Není ale sám, probouzejí se i další... Udělali někde Němci chybu?

„Tento případ je extrémní. Bohužel zapadá do celkového obrazu, který u sousedů dnes vidím. Taky s obavami sleduji výsledky voleb, protože úspěch Alternativy pro Německo (AfD) by nás asi měl trochu znervóznit,“ tvrdí tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Když mají Francouzi Napoleona...

Podle Krause je celkem logické, že populistická strana zaplnila vakuum ve stranickém spektru. Podobný jev je prý vidět i v dalších zemích. „Je to reakce na imigrační politiku, další část lidí reaguje na podněty v okolí. Vidí, že vzájemné soužití s imigranty je na samém začátku, což má své mouchy. Přirozenou reakcí je tak víc než 10 % pro AfD.“

„V momentě, kdy se taková politická strana etabluje, nabalí se na ní extremistické složky. Rázem vykukují taky nejrůznější neonacisté. Otázka je, jestli je na to společnost připravena,“ ptá se Kraus. AfD se naštěstí jako extrémistická strana neprofiluje, spíš je stranou protestní. Taky se ale jejich příznivci, a dokonce i členové, nechali slyšet, že je čas, aby byly přehodnoceny německé dějiny. Když mohou mít Francouzi za hrdinu Napoleona, proč by nemohli mít Němci Hitlera, začalo se prý už od našich sousedů ozývat.

Extrémy na pravici i levici

Občané v Novém Boře, kteří nešli v pochodu, vyjadřují nespokojenost se situací ve městě

„Jsou to okrajové hlasy a je otázkou, jak se s tím AfD vypořádá. Uvnitř strany už došlo ke štěpení, odešla i šéfka Frauke Petry. Tradiční strany se proti AfD vymezují, dokonce nechtějí vedle nich ani sedět ve sněmovně. Musí se k tomu ale postavit čelem,“ říká Kraus. Extrémní názory se prý objevují pravidelně, a to jak z pravé, tak levé části spektra. „Je třeba na ně hned reagovat. Němci to ale zvládnou, jsou připraveni líp, než politici dalších evropských zemí, a to včetně Česka.“

Co znamená protest hráčů amerického fotbalu? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: Tomáš Kraus , zis , jra
Spustit audio