Tomáš Halík: Co prezident hlásá o řízené invazi uprchlíků, je čirý nesmysl! Má jen vyvolat strach a nenávist

17. únor 2016

Současné protesty proti muslimům Halíkovi připomínají začátky nacismu. Kdo má jiný názor než demonstranti sklízí jen nenávist.

„Jsem hluboce otřesen stavem české společnosti. Tomu, jak se některým demagogům včetně prezidenta republiky podařilo morálně zkazit klima v naší společnosti,“ říká Tomáš Halík. Hysterie kolem uprchlíků je podle něj zbytečná.

Jako za Hitlera

„Tady přece žádní nejsou. Nestojí o nás. A spíš od nás utíkají. Lidé, kteří nikdy neviděli muslima, demonstrují a křičí,“ rozohňuje se. „Začíná to stejně jako nacismus! Lidé, kteří nadšeně přikyvují, když k nim mluví takoví jako Bartoš nebo Konvička, čekají na nového Hitlera!“

„To, co prezident Zeman hlásá o řízené invazi migrantů do Evropy, kterou má islamizovat, je nesmysl. Je to úplně stejné, jako když nacisté tvrdili, že židé potřebují krev křesťanských panen do macesů. Má to stejnou hodnotu. Je to jen poplašná zpráva, která má v lidech vyvolat strach a nenávist!“

Čtěte také

Hlavy islámu radikalismus IS odsoudily

Podle Halíka nepřesně odlišujeme islám a islamistický terorismus, jaký dělá tzv. Islámský stát (IS). „IS nejde o zabíjení lidí. To je jen prostředek. Jde jim o vyvolání války mezi islámem a Západem.“ Hraje se tak o postoj 1,6 miliardy muslimů, kterým se snaží namluvit, že Západ nenávidí islám jako takový.

„A ti, kteří nerozlišují mezi islámem a extrémisty, naprosto plní jejich cíl. Napomáhají střetu civilizací, ve který věří islamisté i islamobijci u nás i v Evropě. A to je opravdu strašně nebezpečné!“ Rozkol ale panuje i uvnitř islámu: mezi sunnity a šíity.

03533922.jpeg

Sunnité a šíité

Dá se srovnávat s oddělením katolíků a protestantů? Jistým způsob ano, myslí si Halík. „Moc se tady ale neví, že všechny velké islámské autority jednoznačně odsoudily IS, vyzvaly k reformě islámu a četbě koránu v historických souvislostech doby, ve které vznikl.“

Halík dostává anonymy, sprosté a nenávistné

Teolog se také svěřil, že za své názory na migraci sklízí od lidí velkou nenávist. „Každou hodinu dostávám neobyčejně sprosté a agresivní e-maily od lidí, kteří mě nikdy neviděli a určitě nečetli ani jednu knihu. Proklínají mě, přejí mi smrt.“ Ale i tohle je prý lepší než mít jejich obdiv.

„Kdyby mi tito lidé tleskali, tak to bych se zděsil. Ať tleskají Zemanovi, Klausovi a dalším.“ Arogance, agresivita a zloba se prý teď šíří jako virus. „Je povinností každého myslícího člověka se proti tomu postavit! Tito demagogové vyvolávají démony, které mohou naši společnost naprosto zničit.“ varuje.

Proč si Tomáš Halík myslí, že pravoslavný patriarcha Kirill je jen loutkou Putina a zřejmě i spolupracovník KGB? Jak významné je jeho setkání s papežem Františkem? A proč si papeže osobně tak váží? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Tomáš Halík , zis
Spustit audio