Zemřel František Filip, režisér seriálů F. L. Věk, Cirkus Humberto, Chalupáři. Bylo mu 90 let

9. leden 2021

Zemřel klasik české televizní režie, spolutvůrce seriálů Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Chalupáři, Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto a dalších. Poslechněte si Tobogan z roku 2010, kde byl hostem. O Vánocích oslavil devadesáté narozeniny.

V Toboganu v roce 2010 vzpomínal František Filip na veleúspěšné seriály, které režíroval. Na pódium divadla U Hasičů tehdy přišlo i několik herců, které režisér Filip rád obsazoval. Vyprávěli Antonie Hegerlíková, Ivana Andrlová, Jaroslava Obermaierová a Libuše Švormová. 

Oslava "kulatin" Františka Filipa

Začínal v amatérském souboru

František Filip se narodil v Písku. K filmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950.

Oslava "kulatin" Františka Filipa

Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo. O 40 let později se na školu vrátil jako profesor a zkušenosti předal mnoha studentům režie.

Každé slovo v seriálu F. L. Věk mělo svůj význam

Jak hodnotil zpětně své seriály? „Se zájmem na ně koukám a říkám si, že to snad ani není možné,“ vyprávěl František Filip v Českém rozhlase. „Přijde mi neuvěřitelné, že se na mé seriály lidé ještě dívají.“

Oslava "kulatin" Františka Filipa

„Například F. L. Věk vyprávěl o obrození národa, který byl zardoušen, ale dokázal se vzkřísit,“ připomínal. „Scénář se psal ještě před příchodem sovětské armády. Rád jsem natočil seriál, který pomohl národu přežít a zvednout mu sebevědomí,“ vyprávěl. „Každé slovo v seriálu mělo velký význam,“ zdůrazňoval režisér. 

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Související