Titus Maccius Plautus: Obchodník. I staříci se cítí plni sil, když je nablízku krásná dívka

16. září 2023

Charinus si z obchodní cesty na ostrov Rhodos přivezl krásnou otrokyni Pasikompsu. Co se stane, když ji na lodi náhodou objeví jeho starý otec Demifo? Do příběhu se navíc zamotá jeho přítel stařec Lysimachus, jeho žena i syn Eutychus. Zvítězí nakonec skutečná láska? Poslechněte si hru největšího římského komediografa s Josefem Kemrem v titulní roli.

Účinkují: Josef Kemr, Zdeněk Řehoř, Petr Štěpánek, Ladislav Mrkvička, Jana Preissová, Jana Dítětová, Ludmila Roubíková, Bořivoj Navrátil, Ivo Gübel, Radislav Nikodém a Zdeněk Ornest
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Helena Kurzová a Jiří Pavel Klier
Hudba: Josef Pech
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: 1982
Rozhlasová úprava: Jiří Pavel Klier
(65 min.)

Jako ostatní komedie Tita Maccia Plauta (254–184 př. n. l.) má i tato charakteristickou rozpustilou zápletku. Je zalidněna typickými postavičkami a ukazuje autorův smysl pro bohatý, šťavnatý jazykový výraz a vtip.

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související