Tipy na vánoční víkend ve Zlínském kraji: Štěpánské akce, živé betlémy nebo bruslení pro veřejnost

22. prosinec 2022

Máme pro vás tipy na vánoční dny ve Zlínském kraji.

Zámecké Vánoce - soutěž v hodu střevícem

24. prosince od 13:30 do 16:30, Státní zámek Vizovice

Na vizovickém zámku připravili tradiční výstavu betlémů v zámecké kapli. Pro dítka a svobodné panny je na Štědrý den odpoledne připravena soutěž v hodu střevícem. 

Vánoce ve Štípě

24. - 28. prosince, poutní místo Štípa

O letošních Vánocích zavítejte na poutní místo do Štípy, kde se můžete zúčastnit bohoslužeb, poslechnout si vánoční hudbu a zazpívat koledy nebo si prohlédnout jesličky.
Ve sváteční dny je kostel otevřen k prohlídce jesliček a to od 13:00 do 18:00 hodin. Podrobný program najdete ZDE.

Vánoční svátky v Zoo Zlín

od 25. prosince do 1. ledna, Zoo Zlín-Lešná

Až do prvního ledna 2023 prodlužuje Zoo Zlín otevírací dobu do 17 hodin. Na Štědrý den budou mít navíc všechny děti do 15 let vstup za 1 Kč. Sváteční procházku v období svátků zpestří vánoční světelná výzdoba. Zoo zdobí nejen typické vánoční motivy, ale také světelné siluety exotických zvířat.

Živý betlém

25. prosince od 15 hodin, park před kostelem sv. Vojtěcha v Otrokovicích
26. prosince od 9:30 hodin, hrad Buchlov
26. prosince od 16 hodin na náměstí Míru ve Zlíně

Ve Zlíně na návštěvních tradičně čeká příběh o narození Ježíše Krista, kdy jednotlivé biblické postavy ztvární ochotníci z farnosti. Hudební doprovod a zpěv zajistí farní schola složená z řad dětí a dospělých. Těšit se můžete na zhruba půlhodinové divadelní představení provázené tradičními českými koledami a ani letos nebudou chybět živé ovečky.
Na středověkém Buchlově nabídnou také výstavu betlémů, ukázku interiérů mimo prohlídkovou trasu, zpívání koled a občerstevní v podobě čaje, punče nebo svařáku.
V Otrokovicích nabídkou netradiční pojetí v duchu detektivního pátrání. Podrobnosti uvádí mluvčí městského úřadu Lenka Vaculová:

Štěpánská koleda ve Valašském muzeu v přírodě

26. prosince od 13 do 16 hodin, kostel sv. Anny Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Kostel sv. Anny v Dřevěném městečku rozezvučí tóny štěpánského koncertu, který dostal název „Štěpánská koleda“. Návštěvníkům muzea přiblíží téměř zapomenutou atmosféru vánočních svátků z počátku minulého století. Vystoupí Soubor lidových písní a tanců Ostravica z Frýdku-Místku.

Štěpánské koledování ve stodole

26. prosince od 14 do 16:30, skanzen Rochus v Uherském Hradišti

Desátý ročník tradičního setkání u dřevěné stodoly ve skazenu Rochus. Přijďte si poslechnout a zazpívat koledy s hudeckou sestavou cimbálové muziky Burčáci.

Vánoční koledování a zpívání s flašinety

28. prosince od 14 hodin, Zvonice na Soláni

Vystoupí Flašinetáři z Ostravy, Zdeněk Polášek a Pavla Burdková. Zazní koledy nejen české a slovenské, ale i zahraniční, písničky o zimě, vánocích, o těšení se na Ježíska, o koulovačkách a sáňkování, o sněhu, mrazu i o Mrazíkovi.

Dlouhodobé předvánoční akce:

Čtěte také

Betlém v Kovozoo ve Starém Městě

Unikátní dřevo-kovový betlém v životní velikosti je do 8. ledna 2023 k vidění v areálu KOVOZOO. Zvířata jsou vyrobená ze železného šrotu, lidské postavy vyřezány ze dřeva. K tomu navíc vánoční výzdoba z recyklovaných materiálů.

Dárkonoši - Od Ježíška po Santa Clause

Čtěte také

do 8. ledna 2023, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo novou výstavu s názvem Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause. Ve velkém sále tak čeká Ježíšek, Gwiazdor, Befana, Joulupukki Tomte a další tajemné bytosti. Jsou mezi nimi skřítkové, obři, čarodějnice, víly nebo dokonce kozel. Výstava potrvá až do 8. ledna 2023 a kromě kostýmů samozřejmě i informace o jednotlivých bytostech. Připraven je také výukový program s dílničkou, v níž se děti naučí, jak snadno, a přitom originálně zabalit dárky, a také si vyrobí vánoční přání a jmenovky.

Kouzlo přírodních Vánoc

do 6. ledna, zámek v Holešově

Výstava za skly zámeckých arkád nenabízí v předvánočním čase betlém,y, ale projekt s názvem Kouzlo přírodních Vánoc, který je inspirován vánoční přírodou. Betkémy budou letos pouze doplňkem a organizátoři výstavy si je opět zapůjčili od moravských řezbářů a z tovačovské řezbářské školy. Další novinkou v prostoru zámeckého nádvoří v Holešově bude během adventních a vánoční dnů vánoční zvonička a slámový betlém v životní velikosti od Marie Pavlicové z Hroznové Lhoty.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.