Thomas Kulidakis: Blíží se moment, kdy už EU nad brexitem bude muset zlomit hůl

21. leden 2019

Britská premiérka má představit svůj plán B pro odchod země z Evropské unie. Předem ale dala jasně najevo, že se příliš nebude lišit od plánů minulých.

Navíc se jí nepodařilo domluvit společný postup s vůdcem labouristické opozice. Dnešní proslov Theresy Mayové bude tedy jedním z posledních momentů předtím, než bude muset zbytek unie nad brexitem zlomit hůl. Ve vlastním zájmu.

Jan Fingerland: Theresa Mayová jako tragická hrdinka

Britská premiérka Theresa Mayová

Theresa Mayová varovala poslance, že nebudou-li hlasovat pro její dohodu s EU, hlasují pro zrušení brexitu. Stejně tak mohla dodat, že hlasují o její politické budoucnosti.

Největší optimisté by se mohli držet teze, že naděje umírá poslední. Skutečně se může stát zázrak a britští politici nenapíší další dějství rozpadu místní politické scény v praxi.

Mnohem pravděpodobnější je ale pokračování politického patu, který ve skutečnosti může rozseknout jen druhé referendum. Hlasování, v němž občané rozhodnou na základě informací, které neměli v roce 2016.

Ať už se ale podaří konečně Spojenému království určit brexitový směr či nikoliv, ostatních 27 členských států musí začít jednat. Příprava na všechny formy brexitu neobnáší jen přijímání zvláštních zákonů, jak i při divokém odchodu bez dohody zaručit práva Britů v unijních zemích a naopak.

Posílit většinové hlasování

Ondřej Konrád: Mayová asi není železná, ale dost houževnatá

Britská premiérka Theresa Mayová

Je to jako s tím slavným nerozmotatelným uzlem antického krále Gordia. Akorát zatím ani vidu ani slechu po nějakém Alexandrovi nebo Alexandře s mečem v ruce. A že by někoho tak přímočarého Británie momentálně potřebovala jako sůl.

Neobnáší jen opatření zajišťující elementární vzájemnou komunikaci, přepravu cestujících a zboží v čele s leteckou dopravou. Nebo zajištění, že se nepřeruší zásobování léky. Každý měsíc z Velké Británie do unijních zemí putuje na 45 milionů balení, z unie do Británie přibližně 37.

To jsou všechno technikálie. Mezi největší úkoly dneška patří reforma samotné unie. Spojené království si totiž odchod z unie může samo rozmyslet. Rozhodl tak Evropskou soudní dvůr. V integračním projektu by ovšem zůstala země s hlubokým traumatem.

Její vedení by se mohlo pokusit probrexitovou část veřejnosti a politiků uklidnit podkopáváním dalšího sjednocování a akceschopnosti celku. I v případě, že Velká Británie skutečně odejde, reforma bude neméně důležitá. Jediný způsob, jak se s brexitem vyrovnat, je totiž přesvědčit unijní občany o praktické přidané hodnotě Evropské unie.

Jan Jůn: Mayová stále hájí svou dohodu a odsuzuje i nové referendum

Theresa Mayová

Karikaturista deníku The Times přišel v úterý s bizarním dárkem k Vánocům.

To znamená, že kromě udržení míru na starém kontinentě, možnosti cestovat, žít a pracovat v kterékoliv zemi, má unie ještě větší výhodu z rozsahu. Nejde přitom jen o celní unii a společný obchod.

Jde především o reálné důkazy, že Evropská unie svým občanům dokáže jako celek zabezpečit větší bezpečí i větší respekt ve světě, než jednotlivé státy o samotě. Ostatně, sociologické průzkumy o těchto tužbách Evropanů mluví opakovaně.

Jediný způsob, jak docílit akceschopnosti, je posílení většinového hlasování v radě členských států. Tak, aby žádný stát nemohl z malicherných důvodů blokovat zbytek. Jen tak se unie může stát skutečně silným celkem.

Thomas Kulidakis

Současné přešlapování na místě a složité vyjednávání například způsobilo ostudu při jednání o obchodní smlouvě s Kanadou. Unie se tenkrát stala rukojmím vnitřní politiky Belgie. Takto ale nemůže pokračovat dále. I v důsledku brexitu se musí zefektivnit, i kdyby rozšíření sdílené suverenity znamenalo snížení počtu členů. Kdo ve vlaku jet nechce, může přestoupit.

 

Spustit audio