Thomas Bernhard devadesátiletý. Připomínáme nedožité narozeniny klasika rakouské literatury

Thomas Bernhard byl velmi ceněný spisovatel a dramatik, který svými díly mnohdy vzbuzoval kontroverze a otevíral vášnivé debaty. 9. února by oslavil 90. narozeniny, kdyby předčasně neodešel z tohoto světa už v roce 1989. Nedozírný odkaz, který po sobě zanechal, připomene Vltava ve svém vysílání.

Co vysíláme

6. února

Thomas Bernhard: Nesmrtelnost je nemožná
Esej z překladu Miroslava Petříčka.

Z jedné katastrofy do další
Tematický blok věnovaný nejkontroverznějšímu rakouskému spisovateli přinese reflexe a vzpomínky na autora a jeho tvorbu.

8. února

Thomas Bernhard Ironický, jízlivý i tragikomický
T
řídílný seriál Veroniky Štefanové v Mozaice

8.  - 12. února

Thomas Bernhard: Povídky
8. února – Je to komedie? Je to tragédie?
9. února – Jauregg
10. února – Čepice
11. února – Na okraji lesa
12. února – Ital

9. - 22. února

Thomas Bernhard: Mýcení /PREMIÉRA/
Čtrnáctidílná Četba na pokračování z klíčového románu autora. Premiéru můžete poslouchat on-line až do 9. března.

9. února

Thomas Bernhard: Prezident
Večerní drama

Logo

V den výročí začínáme vysílat premiérovou Četbu na pokračování z knihy Mýcení. Svůj klíčový román napsal Bernhard pět let před svou smrtí, údajně ve stavu rozčilení. Leccos z toho vzrušeného stavu se nepochybně přenese i na posluchače, neboť málokterý druhý autor se může měřit s umanutostí a sugestivností tohoto rakouského spisovatele.

Próza, která je autobiografickým příběhem a současně autorskou konfesí dotýkající se základních otázek umělecké tvorby, má prostý rámec: vypravěč se nečekaně dozvídá o sebevraždě blízké přítelkyně a současně se setkává s bývalými přáteli-mecenáši, s nimiž před delším časem ukončil veškeré styky. Přesto přijímá jejich pozvání na „uměleckou večeři“, která se koná na počest předního herce Dvorního divadla. Tento zážitek je pro něj nečekaným setkáním s věčností na jedné straně a s maloměšťáckou přízemností na straně druhé. Čtrnáctidílnou četbu připravil herec Ivan Řezáč pod vedením Petra Mančala.

Právě on stojí také za režií hry Prezident, kterou uvedeme 9. února ve Večerním dramatu. Autor se ve svém textu zaměřil na mocenské elity. Prostřednictvím dvou mnohomluvných partů Prezidenta a Prezidentové nás seznamuje s děsivě groteskním diktátorským režimem, udržovaným za pomocí násilí a strachu.

Hru Bernhard dokončil v roce 1975, a přestože některé pasáže odkazují na španělskou fašistickou diktaturu generála Franca, který v tomtéž roce zemřel, není přímo adresná. I proto je velmi nadčasová. V hlavních rolích uslyšíte Taťjanu Medveckou a Jiřího Lábuse, dále účinkují například Tereza Dočkalová, Zuzana Slavíková, Miroslav Hanuš nebo Petr Čtvrtníček.

Pokaždé, když čtu jeho ať dramatické nebo prozaické texty, zažívám, jako by mluvil i za mě, nejen tím o čem a co říká, ale také jakým naléhavým a nesmlouvavým způsobem.

Petr Mančal

A věnovat se budeme i Bernhardově povídkové tvorbě. Povídky Thomase Bernharda totiž nejsou ničím menší než jeho romány nebo hry. Autor vypráví příběhy obyčejných lidí vychýlených z dráhy běžného života. Příčinou nebo důsledkem je u nich často nemoc duše. Je tomu tak například v povídce Čepice. Podobně i povídka Jauregg (uvádíme v premiéře) je exaltovaným monologem muže, který utíká z města na venkov. Od nového prostředí si slibuje ozdravení svého života, navázání bližších kontaktů s lidmi, ale i zde se zůstává sám, napospas svým traumatům. Temnota přítomnosti Bernhardových postav má vždy ještě temnější pozadí. Týden povídek začíná na Vltavě 8. února.

A dílo slavného Rakušana připomeneme i v třídílném cyklu v pondělní až středeční Mozaice nebo od 6. února ve Víkendové příloze, pro kterou připravil třídílný portrét Tomáš Dimter.

 

Nejnovější články