Thatcherová a Gorbačov si od začátku padli do oka. Ukazuje to odtajněný spis

30 let skrývá britský národní archiv před zraky veřejnosti tajné dokumenty londýnské vlády. Právě dnes se tak otevírají svazky z roku 1984, kdy Michail Gorbačov navštívil Londýn. Poznatky o setkání s Margaret Thatcherovou jsou prý nejen poučné, ale také zábavné.

Velké okamžiky světových dějin často rozhodovaly maličkosti, jako třeba vzájemné sympatie velkých politiků.

I když je ideologicky oddělovala hluboká propast, velmi upřímný vztah měli třeba někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová a bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov. Potvrzují to i tajné materiály britské vlády o první schůzce těchto dvou státníků v roce 1984.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jiří Hošek spolu s odborníkem Národního archivu na moderní dějiny Simonem Demissiem měl možnost prolistovat v předstihu slušně tlustým fasciklem, který je v podstatě svodkou britsko-sovětských vztahů v roce 1984.

Úsměvná je třeba poznámka Margaret Thatcherové, že nechce pozvat generálního tajemníka Černěnka do Británie, aby se „neopičila“ po francouzském prezidentu Mitterandovi.

Mnohem zajímavější je ale čtení o pozvání Michaila Gorbačova a samotné jeho návštěvě.

„Gorbačov s doprovodem prošel Downing Street k číslu 10, kde ho hlídkující policista vpustil dovnitř do haly. Než se kdokoli povolaný stačil dostavit na místo, delegace zase údajně v dobrém rozmaru odešla. Pokud víme, nebyl u toho žádný fotograf nebo představitel tisku,“ cituje Simon Demissie z přísně tajné zprávy o neuvěřitelném faux-pas, kdy se muži, který později pomohl strhnout Železnou oponu, zachtělo vidět sídlo britské premiérky.

Margaret Thatcherová ale zrovna nebyla doma a její manžel Dennis nebyl připravený nečekaného hosta po domě provést.

Pasáž z odtajněného svazku, která popisuje nečekanou návštěvu Michaila Gorbačova v Downing Street

„Rok 1984 byl možná pro Británii o něco klidnější na poli zahraniční politiky, ale doma se děly velké věci. V březnu tohoto roku začala známá stávka horníků, která trvala celých 12 měsíců. Tahle agenda zabrala premiérce a jejímu kabinetu hodně času,“ připomíná Tommy Norton z Národního archivu a pokračuje:

„Lidé si možná vzpomenou, že se v říjnu 1984 pokusila Irská republikánská armáda v Brightonu zavraždit Margaret Thatcherovou během výroční konference Konzervativní strany a málem se jí to povedlo.“

Pochopení potenciálu ruského politika

Michail Gorbačov ještě koncem roku 1984 nebyl ve funkci generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu. Jak se ale dá vyčíst z britských vládních materiálů, v Londýně už tušili, jaký potenciál v sobě „Gorby“ skrývá.

Britské ministerstvo zahraničí ho dopředu označilo za „reformátora, který by mohl vést svou zemi do 21. století“.

„Gorbačov vedl během večeře velmi otevřenou debatu s Margaret Thatcherovou o politických ideologiích. Premiérka byla naprosto neoblomná, a dokonce v jeden okamžik svému hostu řekla, že mu dokáže, že britský systém je lepší! Gorbačov si podle poznámek tlumočníka taky nebral servítky,“ vyčetl z archivních materiálů Simon Demissie.

Záznam rozhovoru britské premiérky Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova z roku 1984

Demissie potvrzuje, že se mezi oběma politiky okamžitě vytvořila zvláštní, pozitivní „chemie“.

„Vypadá to, že paní Thatcherovou diskuse s Gorbačovem opravdu zaujala. Je nepředstavitelné, že by se takhle bývala angažovala při rozhovoru s Černěnkem nebo Andropovem. Zřejmě si uvědomila, že mluví s někým, kdo to má v hlavě srovnané. Dokázala respektovat někoho takového, i když hájil ideologii, s níž nesouhlasila,“ uzavírá Simon Demissie.

autoři: Jiří Hošek , mad
Spustit audio