Thajské nudle pad thai s krevetami a tofu podle šéfkuchaře Jiřího Štifta
Čerstvé bylinky, koriandr, thajská bazalka, pažitka, zázvor, galangal, citronová tráva, chilli a citrusové plody. Všechno tohle je typické pro recepty thajské kuchyně a tyto ingredience dokážou vytvořit na talíři paletu fantastických chutí.
Šéfkuchař Jiří Štift vám ve vysílání víkendového Kolotoče slíbil recept na jedinečné thajské nudle pad thai s krevetami a tofu. Tady je:
Suroviny na 4 porce:
Omáčka
- 300ml vařící vody
- 300g tamarindu (pyré)
- 200g palmového cukru
- 70g rybí omáčky
Ostatní ingredience
- 250g syrových tygřích krevet, očištěných (bez skořápky a střívka)
- 2 vejce
- 2 lžíce rybí omáčky
- 400g plochých rýžových nudlí, namočených hodinu předen ve studené vodě
- 4 lžíce drcených pražených arašídů
- 100g sojových výhonků
- Svazek pažitky
- 150 g tofu, nakrájeného na kostičky 1,5x1,5 cm a usmažené v oleji dozlatova
- chilli (podle potřeby)
Postup:
- Na pad thai omáčku namočte pyré tamarindu do vařící vody.
- Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkejte, aby zůstaly pouze pecky, a přeceďte přes cedník.
- Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce povaříte. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a příjemně kyselá.
- V pánvi na rozpáleném oleji opečte krevety. Hotové je vyndejte.
- Ve výpeku orestujte vajíčka naprosto do sucha.
- Přidejte namočené nudle, pad thai omáčku, 3 lžíce vody a lžíci rybí omáčky a restujte při vysoké teplotě až do změknutí nudlí.
- Teplotu stáhněte, přidejte drcené arašídy, sójové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejte.
- Podle potřeby dosolte rybí omáčkou. Chilli dejte podle uvážení. Promíchejte s krevetami a smaženým tofu a servírujte.
Šéfkuchař Jiří Štift zcestoval celý svět na palubě proslulé lodi Queen Elizabeth II. Od roku 2009 pracuje v pražském hotelu Mandarin Oriental a nově vede i asijskou restauraci a bar Spices, která byla oceněna jako nejlepší v České republice pro rok 2016 Maurerovým výběrem Grand Restaurant.
V roce 2012 se Jiří Štift objevil na televizních obrazovkách v první sérii kulinářské show MasterChef jako jeden z porotců. Thajskou kuchyni miluje a tvrdí, že je to zkrátka zábava na talíři. Zajímá vás, zda se všechny vyjmenované suroviny dají sehnat na českém trhu v odpovídající kvalitě?
Poslechněte si celý rozhovor Romana Víška s Jiřím Štiftem. Ostatní záznamy pořadu Kolotoč najdete v našich Celodenních záznamech.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.