Thajské nudle pad thai s krevetami a tofu podle šéfkuchaře Jiřího Štifta

8. únor 2016

Čerstvé bylinky, koriandr, thajská bazalka, pažitka, zázvor, galangal, citronová tráva, chilli a citrusové plody. Všechno tohle je typické pro recepty thajské kuchyně a tyto ingredience dokážou vytvořit na talíři paletu fantastických chutí.

Šéfkuchař Jiří Štift vám ve vysílání víkendového Kolotoče slíbil recept na jedinečné thajské nudle pad thai s krevetami a tofu. Tady je:

Suroviny na 4 porce:

Omáčka

  • 300ml vařící vody
  • 300g tamarindu (pyré)
  • 200g palmového cukru
  • 70g rybí omáčky

Ostatní ingredience

  • 250g syrových tygřích krevet, očištěných (bez skořápky a střívka)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 400g plochých rýžových nudlí, namočených hodinu předen ve studené vodě
  • 4 lžíce drcených pražených arašídů
  • 100g sojových výhonků
  • Svazek pažitky
  • 150 g tofu, nakrájeného na kostičky 1,5x1,5 cm a usmažené v oleji dozlatova
  • chilli (podle potřeby)

Postup:

  1. Na pad thai omáčku namočte pyré tamarindu do vařící vody.
  2. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkejte, aby zůstaly pouze pecky, a přeceďte přes cedník.
  3. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce povaříte. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a příjemně kyselá.
  4. V pánvi na rozpáleném oleji opečte krevety. Hotové je vyndejte.
  5. Ve výpeku orestujte vajíčka naprosto do sucha.
  6. Přidejte namočené nudle, pad thai omáčku, 3 lžíce vody a lžíci rybí omáčky a restujte při vysoké teplotě až do změknutí nudlí.
  7. Teplotu stáhněte, přidejte drcené arašídy, sójové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejte.
  8. Podle potřeby dosolte rybí omáčkou. Chilli dejte podle uvážení. Promíchejte s krevetami a smaženým tofu a servírujte.

Šéfkuchař Jiří Štift zcestoval celý svět na palubě proslulé lodi Queen Elizabeth II. Od roku 2009 pracuje v pražském hotelu Mandarin Oriental a nově vede i asijskou restauraci a bar Spices, která byla oceněna jako nejlepší v České republice pro rok 2016 Maurerovým výběrem Grand Restaurant.

V roce 2012 se Jiří Štift objevil na televizních obrazovkách v první sérii kulinářské show MasterChef jako jeden z porotců. Thajskou kuchyni miluje a tvrdí, že je to zkrátka zábava na talíři. Zajímá vás, zda se všechny vyjmenované suroviny dají sehnat na českém trhu v odpovídající kvalitě?

Poslechněte si celý rozhovor Romana Víška s Jiřím Štiftem. Ostatní záznamy pořadu Kolotoč najdete v našich Celodenních záznamech.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.