O pořadu Textempore

Textempore je pořad, který se nezajímá o to, jaké místo zaujímají písničky v pořadí hitparád, ale o čem zpívají.

Jde o oblíbený hudební autorský pořad, ve kterém je výběr písniček vázán obsahem textu.

Vznikl tak zcela ojedinělý a svébytný tzv. rozhlasový formát, kdy výběr písniček je určen tématem textu, např. písničky o čase, písničky o pozdravech, písničky o ptácích, písničky o částech lidského těla, písničky o jídle, písničky o lidských vlastnostech, o počasí, o vlacích, o profesích, o jménech, atd.

To umožňuje ukázat nápaditost a pestrost stylů i žánrů v písňové tvorbě. Prezentuje českou populární tvorbu, připomíná významné skladatelské a textařské osobnosti a interprety.

Pořad chce potěšit zejména posluchače střední a starší generace. Autorem pořadu a jeho moderátorem je František Novotný, básník, textař a dlouholetý rozhlasový publicista a moderátor. Spojením hudby, slova a poezie nabízí pohodovou náladu a většinou i vtipné a zajímavé informace vztahující se k tématu.

Údajně se o podobný typ pořadu pokoušel i Bob Dylan v USA, ale neví se, zda uspěl, protože pořad vyžaduje velkou a dlouholetou znalost stovek písňových textů a hledání vybraných témat vyžaduje poslech stovek písní. Stejně jako spolupráci s hudebními archivy a hudebními redaktory.

Tento pořad se již nevysílá

Pořad připravují

Další pořady

  • Hobby magazín

    Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

  • Vypravěči

    Výjimečná hodinka postavená na setkání pozoruhodných osobností, které mají dar vyprávět příběhy. Laskavými hostiteli jsou jedenkrát měsíčně Ester Kočičková a Václav Kopta.

  • Moci bez nemoci

    O zdravotních diagnózách a nových metodách léčby se Šárkou Volemanovou.

  • Hvězdné návraty

    Příběhy českých herců a komiků.