Tetování, piercing a dokonce i sluchátka mohou být důvodem bolesti hlavy

23. leden 2024

Nechali jste si udělat velké tetování na těle? Máte piercing v pupíku? Nebo se ani na procházce neobejdete bez sluchátek v uších? Všechny tyto aspekty, včetně kovových kostic u podprsenek, mohou být příčinou bolestí krční páteře nebo hlavy. Fyzioterapeutka Vendula Vrbová vysvětlila proč.

Dlouhodobé používání sluchátek může vyvolat bolesti. „Zvuk je mechanické vlnění a tyto vibrace působí na lebeční kosti a všechny měkké tkáně okolo ucha. Dlouhodobé vystavování se těmto vibracím vytváří bolestivý podnět a tělo na to reaguje stažením. Nejvíc trpí přechod mezi hlavou a krční páteří. Proto ke mně chodí klienti s bolestmi v oblasti čela, spánků, nad obočím, nebo s problémy v okolí horní části krční páteře.

Příčiny se samozřejmě sčítají a sluchátka do toho vstupují tím, že je to něco, co je pro tělo nepřirozené. „Proto doporučuji dlouhodobý a hlasitý poslech s peckami v uších omezit,“ říká fyzioterapeutka.

Piercing v pupíku není pro těhotné

Pupík je naše první jizva, která musí vzniknout, abychom se dostali na svět. Ale piercingem v pupíku si podle fyzioterapeutky Vrbové zbytečně přidáváme další jizvu, která může tělu uškodit.

Zapadlý pupík má 90 procent lidí

„Když řeším problémy žen v souvislosti s těhotenstvím nebo po porodu, tak je tam změněná citlivost v oblasti břicha. Doporučuji těmto klientkám, aby piercing nenosily, a z vlastní zkušenosti vím, že se jim většinou po sundání uleví,“ popisuje Vendula Vrbová.

Tetování je jizva

Tetování je podle Vrbové v podstatě jizva na velké ploše těla. „Pokud máte malý obrázek, tak to samozřejmě nevadí.  Ale teď jsou v módě velkoplošná tetování. A každým vpichem vzniká malá ranka, kterou tělo neumí zahojit kůží, ale vazivem. A vazivo není tak pružné a má tendenci se smršťovat. Kůže se stahuje, není už tak pružná, a na to reagují níže položené vrstvy pod kůží a vznikají problémy. Přicházejí ke mně klienti, kteří se tetováním zdravotně rozhodí, mají potíže s bolestí páteře a točením hlavy. Pod jizvou to pracuje,“ varuje fyzioterapeutka a radí, jak ošetřovat tetování.

„Tetování ošetřuji stejně jako jizvu. Do jizvy se nemá tlačit, volím jemné techniky – sprchování vlažnou vodou, směrem od chodidel k srdci. Používám v praxi i hlazení kožešinou, což je velmi příjemný dotek, který uvolňuje i nervový systém. Je to ale běh na dlouhou trať. Ty jizvy jsou na celý život a stav se může vracet,“ uzavírá Vendula Vrbová.

Kostice u podprsenky utlačují lymfu

Kostice jsou v oblasti, kde máme bránici, a aby dobře pracovala, musí mít volnost pohybu. S nádechem by se měla bránice rozšiřovat. A kostice tomu brání pevným sevřením. To je jeden z důvodů, proč je kostice nevhodná. Další důvod popisuje fyzioterapeutka Vendula Vrbová takto: 

„Ženy popisují nepříjemný kontakt v oblasti hrudníku a prsou. Působí tam totiž bohatá lymfatická tkáň a kostice může lymfu utlačovat, ta neproudí a stagnuje, což je pro prsa velmi špatné.“ 

Proč není vhodné nosit v současnosti módní těžké boty a co udělají s páteří podpatky? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.