Tesařov. Místo s kouzelnou atmosférou a výhledem do Krkonoš

16. říjen 2017
Křížem krajem

Nechte se pozvat na pohodovou procházku, která se tak trochu podobá poutní cestě. V jejím cíli vás bude čekat místo, které vás rozhodně vezme za srdce. Taky se tam ročně vdávají a žení zástupy nevěst a ženichů.

Nedovedu si představit, že bych šel někdy do Tesařova jinak, než modře značenou turistickou cestou z nádraží v Kořenově. Je to taková krásná procházka, mající rysy kratinké poutní cesty. Člověk okolo křížku proběhne lesem vystoupá do kopce a u chaty Zvonice vstoupí do velebných luk, které jej dovedou až k prvním domů osady Tesařov.

Zajímavost: Celá léta se v Jizerských horách tradovalo, že tesařovská kaple má kdesi v Německu nebo Rakousku své dvojče. Pravdu se podařilo odhalit až roku 2009 – ono dvojče skutečně najdeme v rakouském městě Dornbirn a postaveno byla podle Bartningova projektu až na počátku 30. let 20. století. Dodnes tam stojí, je jen zčásti obložená břidlicí, jinak je od té tesařovské od nerozeznání!

Uprostřed zimních luk nás tu jako zjevení odkudsi ze Skandinávie vítá bílo-černá kaple zvláštního tvaru. Obehnaná plůtkem do daleka září a v člověku vyvolává pocity prostého klidu a míru. Na horském hřbitůvku u kaple je i za zimních dní chvilka pro rozjímání; je odtud krásně vidět Štěpánka a Krkonoše.

Kaple s věžičkou uprostřed má zajímavou minulost. Na počátku 20. století neměli zdejší evangelíci svoji modlitebnu, a proto toužili po novém kostelíku. Nejprve si mysleli, že na horské pláni, která je zdaleka vidět, postaví velký kostel v novogotickém stylu, ale to bylo nad jejich finanční možnosti. Rozhodující pak bylo, když do Tesařova byl roku 1908 přeložen kazatel Pommer, který stavbu kostela začal organizovat horlivě, ale velmi realisticky. Myšlenku kostela opustil a nahradil ji menší, prostou kaplí. Její základní kámen tak mohl být položen již v květnu 1909.

Tesařov - hra stínů uvnitř kaple

Netypická osmiboká stavba byla budována podle projektu berlínského architekta sakrálních staveb Dr. Otto Bartninga. Šlo o jednu z prvních realizací tehdy mladého, teprve pětadvacetiletého, architekta, který později navrhl celou řadu sakrální staveb. Kaple byla slavnostně vysvěcena již v říjnu 1909, stavba tedy trvala jen pět měsíců.

Tesařov - výhledy do Krkonoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.