Tereza Novotná – herečka, která ve volném čase obnovuje turistické značky

6. říjen 2022

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka, který byl tentokrát o mapách, byla hostem herečka Slováckého divadla Tereza Novotná. Ve svém volném čase totiž maluje turistické značky, abyste nezabloudili.

Herečka Slováckého divadla v Uherském Hradišti Tereza Novotná je divákům známá z mnoha úspěšných inscenací, ať jsou to komedie Úča musí pryč!, Perfect Days, či Limonádový Joe, ale je i vynikající herečkou dramatických postav – za Noru byla v nejužší nominaci na Cenu Thálie. Málokdo by do ní ale řekl, že volném čase se věnuje něčemu tak unikátnímu, jako je obnovování turistických značek.

„V době covidu jsem v lese potkala dvě dámy, které vypadaly daleko klidněji než já, a poprvé jsem tak uviděla někoho, kdo značkuje. A pak jsem si uvědomila, jak často se po značkách dívám, a zmínila jsem se před známou. Ta shodou okolností dostala v té době nabídku na značkování a bylo to,” usmívá se Tereza při vzpomínce na první setkání se značkaři z Českého klubu turistů.

Na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka se ale rozpovídala i o tom, jak vypadá značkování v praxi, co všechno si musí do terénu vzít, jak často se turistické značky obnovují nebo jak daleko od sebe jsou. Prozradila i to, co se stane, když barvy nanese moc. „Když ti barva teče, říká se, že značka pláče,” vypráví Tereza Novotná. V rozhovoru se také zamýšlí nad srovnáním turistického značení v zahraničí a zavzpomínala i na nebezpečnou situaci v italských Dolomitech.

Nezůstalo ale jen u vyprávění o turistických značkách. Oblíbená herečka uherskohradišťské scény prozradila něco i o připravované novince Vosa, která vzniká na Malé scéně. „Jediné, co můžeme říct, že jde o thriller a rozhodně to bude napínavé,” slibuje Tereza Novotná a mluví i o tom, čím je jí blízká komedie Perfect Days i o muzikálu Jesus Christ Superstar, který Slováckému divadlu vynesl dvě nominace na Thálii. „Ještě nikdy se nestalo, že by na konci muzikálu Jesus Christ Superstar nevytryskl mezi diváky obrovský gejzír emocí,” říká.

Řeč tak došla i na Terezinu nominaci na Thálii a na večer v Národním divadle, kdy se o nejvyšší herecké ocenění u nás ucházela. A v závěru rozhovoru prozradila i to, co odpovídá na nejčastější diváckou otázku: „Jak se naučíte tolik textu?”

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Terka Novotná je moje kolegyně ze Slováckého divadla, známe se dobrých dvacet let. Ale nedávno mi vyprávěla, že obnovuje turistické značky a říkala to s takovou vášní, že bylo jasné, že si s ní o tom musím popovídat i ve vysílání. A byl to dobrý nápad.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související