Tennessee Williams: Skleněný zvěřinec

13. říjen 2018

Hru o touze po štěstí, osudovém míjení a průsvitné duši křehčí než sklo v klíčovém díle americké dramatiky napsal Tennessee Williams v roce 1944. Příběh protínajících se i míjejících se osudů básníka Toma, jeho sestry Laury, matky Amandy a přítele Jima neztratil ani po letech nic ze své naléhavosti, neuvěřitelné životnosti postav i jemnosti, s níž autor odhaluje plaché krajiny duše. Rozhlasovou adaptaci poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jeden z nejslavnějších a nejpůsobivějších textů americké dramatiky – Skleněný zvěřinec Tennesseeho Williamse - získal brzy po svém prvním uvedení Cenu newyorské kritiky, byl několikrát zfilmován a od doby svého vzniku je téměř nepřetržitě inscenován na jevištích po celém světě.

Hra nese silné autobiografické rysy, které se odrážejí ve všech třech hlavních postavách - nešťastném básníku Tomovi, do něhož se promítá sám autor, jeho exaltované matce Amandě i nesmělé, handicapované sestře Lauře, obrazu Williamsovy nemocné sestry Rose. Některé analýzy nacházejí ale právě v plaché, do vlastního světa uzavřené Lauře i část osobnosti samotného dramatika.

Vztahový půdorys dramatu pak doplňuje ještě Tomův kamarád Jim. Tomovo vyprávění, které celý příběh rámuje, vrací čas do třicátých let na americký Jih, kdy je společnost nucená vyrovnat se s celou řadou sociálních změn a více než kdy jindy se tak prohlubuje generační propast mezi těmi, co vyrostli v ještě v čase zapadajícího jižanského lesku a jejich dětmi, pro které je v důsledku všech politických i hospodářských turbulencí tahle kultura již uzavřenou minulostí a nemají víc, než co stačí k holému přežití. Ovšem historické ukotvení a společenský rámec je pouhým zázemím pro nadčasový příběh věčného míjení, nenaplněných snů o jiné skutečnosti, než je ta, kterou jsme nuceni žít - a také o lásce.

Tom pracuje jako skladník v obuvnické firmě a jeho plat je jediným příjmem, z něhož rodina platí malý byt na okraji města i další výdaje. Utíká od práce k psaní poezie nebo do světa filmových příběhů nabízených místním kinem a má jedinou touhu - odejít. Tak, jako to kdysi udělal jeho otec. Odejít ze stereotypního a prázdného zaměstnání, z šedivého, stísněného bytu a především od matky, ponořené do lázně vzpomínek na vlastní mládí, ovládající rodinný řád a přesto na Tomovi hmotně i emočně závislé. Tím, co mu brání udělat rozhodný krok je především lehce postižená Laura, zoufale vystrašená z komunikace s okolím a uzavřená do vlastního světa skleněných zvířátek, kterým věnuje veškerou pozornost i cit. Ve chvíli, kdy se ukáže, že není schopná ani dokončit obchodní školu, otevírá se jediné východisko - Lauru provdat.

Na okamžik se snad zdá, že by se sen mohl proměnit ve skutečnost, když spontánní a charismatický Jim mění Lauřin stud a nedůvěru v něžnou, oduševnělou krásu... Realita však obvykle nedopřává něze happy end a tyhle zvláštní námluvy, bohužel, nejsou výjimkou. Přesto nás příběh čtyř protínajících se i míjejících se osudů uvádí v úžas - svou naléhavostí, neuvěřitelnou životností postav i jemností, s níž odhaluje plaché krajiny duše.

Vilma Cibulková v roli Amandy získala cenu pro nejlepší interpretku v soutěži Audiokniha roku. 

Osoby a obsazení: Tom (Kajetán Písařovic), Amanda (Vilma Cibulková), Laura (Ivana Uhlířová) a Jim (Martin Písařík)
Autor: Tennessee Williams
Překlad: Milan Lukeš
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Klára Novotná 
Hudba: Ondřej Gášek 
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2016.

Spustit audio

Související