Tempo zvyšování úrokových sazeb bude letos pomalejší. Nespekulujme, jestli to uděláme jednou nebo třikrát, říká guvernér ČNB Rusnok

17. leden 2019

Jak je na tom česká ekonomika dnes a co guvernér České národní banky očekává v roce 2019? Bude pokračovat zvyšování úrokových sazeb u hypoték?

Ekonomika chodila deset let o berlích. Jestli kost srostla, brzy zjistíme, říká Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Česká národní banka v srpnu dále zvýšila úrokové sazby, aby snížila pokračující inflační tlaky. Jsou už pro naše hospodářství nebezpečné? Potřebujeme naše hospodářství vůbec brzdit? Nejen o tom hovořil v pořadu Leonardo Plus ekonom Tomáš Sedláček.

„Brzy budeme mít novou prognózu pro rok 2019, ale odhadujeme, že růst bude asi 3,3 %, takže o něco pomalejší než v loňském roce. Tempo pak očekáváme pořád solidní, s vysokou pravděpodobností bude ale pomalu zpomalovat,“ tvrdí guvernér Jiří Rusnok.

Pokud se prý dostaneme na tempo ekonomiky kolem 2,5 %, což odhaduje na rok 2020, tak přesně takový růst je i přes mírné ochlazení ekonomiky velmi zdravý a vlastně i žádoucí.

Málo lidí? To se dalších 10 let nezmění

Největší nářky dnes slýcháme od zaměstnavatelů, kteří upozorňují na velký nedostatek zaměstnanců. Co s tím? „Každá ekonomika, která začne pro nedostatek pracovních sil zpomalovat, snižuje svůj potenciál ekonomického růstu a omezuje dynamiku. Přesně to je i náš případ, ale ten hlavní problém je u nás demografický, a pak i dlouhodobá a už tradičně nízká nezaměstnanost,“ vysvětluje.

Taky proto je tady tak vysoké využití téměř každé pracovní síly, což v konečném důsledku znamená vyrovnaný, případně mírný přebytek rozpočtu veřejných financí. Zaměstnavatelé by si na to měli zvykat, protože se nějakého velkého množství lidí na pracovním trhu v nejbližších deseti letech nedočkají. Hlavní bariéra je podle Rusnoka fundamentální a demografická.         

Hypotéky?

Jak se pak guvernér s odstupem času dívá na devizové intervence, které do české ekonomiky nakonec napumpovaly přes 2 biliony korun? Nezpůsobily pak i obavy z hypoteční bubliny, které vedly ke zvyšování úrokových sazeb?

Ekonomika roste díky zvyšování mezd, tvrdí šéf odborů Středula

Josef Středula

Programové prohlášení vlády má podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO většinovou podporu tripartity. Babiš dodal, že připomínky se do textu zapracovávají. Odbory a podnikatelé podporu vládnímu dokumentu přímo nevyjádřili. Chválí řadu bodů, předložili ale i své výhrady. „Je to interpretace pana premiéra, takto jsme to neformulovali. S jednáním jsme ale spokojeni, vláda si uvědomuje význam dialogu se sociálními partnery. Zvlášť když je menšinová,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„ČNB má za úkol udržovat růst cen blízko 2 % a pomáhat růstu ekonomiky. Krizí do roku 2013 jsme byli hodně zasaženi a právě díky intervencím jsme se z toho dostali tak rychle, navíc se nastartoval i velmi solidní růst. Díky tomu tady tak nebývalým způsobem rostou platy, a to i ty reálné. To nikde jinde neuvidíte.“

Podle zásad ekonomiky ale poptávka po bydlení (a hypotékách) zase souvisí s růstem ekonomiky. „Protože máte větší plat (i mzdu), tak si přece můžete dovolit vzít hypotéku. Kdybychom zásahy neudělali, tak jsme dál stagnovali, byla by tady blbá nálada a lidi by říkali, že jdeme na úroveň nějaké rozvojové země… Ostatně, i taková Itálie nemá problémy s hypotékami.“ Co pak ČNB chystá pro letošní rok v oblasti úrokových sazeb?

Úrokové sazby půjdou nahoru

„Je otázka, jak vysoké očekávané zpomalení ekonomiky nakonec nastane a jestli bude potřeba dál zvyšovat úrokové sazby. Nemá ale cenu teď spekulovat, jestli to bude jednou, dvakrát nebo třikrát za rok. Nějaké mírné zvýšení asi předpokládat lze, ale taky bude tempo zvyšování úrokových sazeb pomalejší než loni.“

Guvernér Rusnok ale rozhodně odmítá, že by nám hrozila nějaká hypoteční krize. „Nic podobného jako spektakulární hypoteční krize tady nehrozí. Nehrozí to, že by banky nezvládaly to, co si vzaly do svých knih… My i tento trh moderujeme, ostřiháváme potenciálně rizikové okraje, a taky proto se chováme tak obezřetně… Ale naše opatření zatím fungují,“ dodává.

Jaká opatření ČNB vlastně může používat a proč chce mít vlastní nástroj daný zákonem? Jak odhaduje hypoteční trh do budoucna a je země připravena na přijetí eura? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.  

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související