Taťjana Medvecká

30. leden 2010

Pokud se vyznění role přímo dotýká etiky nebo základního světonázoru herce, má právo ji odmítnout - tento postoj Radovana Lukavského převzala za svůj i herečka Taťjana Medvecká, host sobotního víkendového vysílání Radiožurnálu. V angažmá v Národním divadle je už tři desítky let, a tak měla možnost potkat se s mnoha velikány českého divadla. Co dalšího ji naučili, ale také jak se dostala k divadlu nebo jak se vyrovnává se studem, se Taťjany Medvecké ptal Václav Žmolík. V neděli 31. ledna bude hostem herec a zpěvák Vojtěch Dyk.

K pobytu na divadelních prknech její život směřoval, dá se říci, už od útlého věku. Toužila stát se baletkou, ale na taneční kariéru byla podle hodnocení komise příliš velká. Dnes to vnímá jako pozitivní zásah osudu, který ji přivedl k činohernímu herectví.

V době dětství a dospívání byla jejím hereckým idolem Marie Tomášová, kterou viděla v roli Julie na prknech Národního divadla. Učarovalo jí však také Divadlo za branou I: "Když jsem viděla Hodinu lásky, byl to pro mne tak silný zážitek, že když jsem pak jela domů tramvají, pořád jsem brečela, protože to bylo tak krásné."

Do činoherního souboru Národního divadla se dostala hned po absolutoriu na DAMU a je jeho členkou už dlouhou řadu let. Jak to, že je pořád věrná jednomu divadlu? "Asi to mám v povaze, jsem skoro stejnou dobu věrná i svému muži," svěřuje se se smíchem herečka.

Vedle účinkování na velké scéně však také hostuje v několika inscenacích v menších divadlech. Jak se vyrovnává se střídáním tak rozdílných divadelních prostředí? "To je právě to krásné. Udržuje vás to v pohotovosti, musíte se přizpůsobit prostoru a já to miluju," říká s neskrývaným nadšením v hlase Taťjana Medvecká.

Václava Žmolíka také zajímalo, jak se jí hraje představení Poprvé vdaná v divadle Černá labuť, v němž je celou dobu na jevišti sama, co ji v blízké době čeká nebo jaký typ rolí má nejraději. A zazněly i dotazy posluchačů, kteří se známé herečky ptali třeba na to, jak odpočívá, který z filmů, v nichž účinkovala, má nejraději nebo čemu se věnují její dcery. Odpovědi Taťjany Medvecké si můžete poslechnout ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Taťjanou Medveckou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio