Tatínek by neměl být jen ten, kdo přijde večer domů a jde spát, myslí si Linda Pospíšilová el Karibová z Ligy otevřených mužů

14. březen 2014

Leckdo by čekal, že jako zástupce Ligy otevřených mužů zavítá do večerního studia Radiožurnálu nějaký muž. Přišla žena. „Budete překvapeni, ale v současné době jsme v Lize genderově vyrovnaní,“ ujišťuje hned na úvod manažerka projektu Tátové vítáni.

Odpovědnost, odvaha, originalita, otevřenost – to jsou čtyři základní pilíře, na nichž by měl stát život každého muže, představuje přesvědčení členů Ligy otevřených mužů Linda Pospíšilová el Karibová.

V současné době je odpovědná za projekt Tátové vítáni financovaný z evropských dotací. „Snažíme se přesvědčit zaměstnavatele, aby podpořili zaměstnance-otce,“ vysvětluje manažerka projektu, v jehož rámci Liga otevřených mužů uděluje značku se symbolickým logem mořského koníka firmám a společnostem, jejichž personální strategie podporují aktivní otce.

U nás je otcovská dovolená stále nadstandard. „V některých zemích existují dokonce kvóty, podle kterých si musí část rodičovské dovolené vybrat otec,“ přibližuje Linda Pospíšilová el Karibová.

Čtěte také

„Tím, že tátové sdílejí péči o dítě s maminkami, jim umožní nastoupit do práce a realizovat se i jinde než jen na poli péče o dítě,“ vysvětluje smysl otcovské dovolené. „Je také dobré podporovat pozitivní mužské vzory a ukázat dítěti, že táta není jen ten, kdo přijde večer po desáté domů, sní si teplou večeři a jde spát.“

Linda Pospíšilová el Karibová si s Vladimírem Krocem povídala také o tom, jakými dalšími způsoby se projekt snaží podporovat tatínky v jejich snaze naplňovat co nejlépe jejich otcovskou roli, kterým zaměstnavatelům se už podařilo značku Tátové vítáni získat, i o dalších projektech Ligy otevřených mužů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.