Taková obyčejná věc – tužka

23. březen 2014

Provází nás od narození celým životem. Ale jaká je čára života samotné tužky?

Jak se říká: Již staří Římané ... ti ovšem ke psaní používali olověnou tyčku. Ale historie té „opravdové“ tužky začíná až v 16. století, nejprve nálezem podivných černých nehořlavých kamenů ve staré dobré Anglii.

Tužka se začala postupně v průběhu let vyrábět, nezávisle na sobě, hned na několika místech v Evropě i na americkém kontinentě. Tužka se prostě rozběhla do světa.

Byla nepostradatelná pro vojenské účely. Neobešlo se bez ní třeba zakreslování do map. Tužku používali malíři i architekti. Pronikla do řemesel, v 19. století a hlavně na počátku 20. století se stala pracovním nástrojem stenografů. I dnes, když v první třídě žáčci poprvé uchopí psací nástroj, je to právě tužka.


Tužka má tuhý kořínek

Existuje u nás i takřka desítka sběratelů tužek a v jejich sbírkách najdeme opravdové poklady - tužku dlouhou více než 2,5 metru, tužky rozličně tvarované i barevné, tužky s potiskem i umělecky zpracované.

Tužka na klávesnici

Ona tužka, to je věc, kterou bereme do ruky, aniž bychom si to uvědomovali. Sáhneme po ní třeba při sepisování nákupu, při poznámkách při studiu nebo čtení zajímavé knížky.

Prostě tužka má zatím čáru života pevně nalinkovanou. A asi z našeho života hned tak nevymizí. Je sice obyčejná, ale přesto jedinečná.

Více si poslechněte ze záznamu z iRadia.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.