Také si připravujete pochoutky na gril z mletého masa sami? Až třetina výrobků v testu propadla

11. červen 2021

Časopis dTest se rozhodl jít nastávající grilovací sezoně naproti a otestoval mleté maso dostupné v českých řetězcích. Výsledky však příliš nepotěšily. Až třetina výrobků porušila legislativu či vlastní deklaraci na etiketě.

Do testu bylo vybráno 13 vzorků mletého hovězího masa a mletého masa míchaného, konkrétně z hovězího a vepřového masa. Vybrali jsme přitom všechno, co vypadalo jako mleté maso, bez ohledu na to, do jaké legislativní kategorie výrobek spadal,“ říká redaktor dTestu Jan Maryška.

Mleté, nebo mělněné?

Zádrhel je totiž hned na začátku. Na našem trhu se vyskytují výrobky, které na první pohled vypadají úplně stejně jako mleté maso, z hlediska legislativy ale patří do dvou různých skupin.

První skupina je mleté maso. Jde pouze o maso, maximálně s přídavkem 1 % soli. Pro tuto kategorii platí přísné jakostní požadavky na obsah tuku a kolagenu. Mleté maso se navíc musí skladovat do dvou stupňů Celsia, vysvětluje Jan Maryška.

Naproti tomu maso mělněné, někdy označované také jako výrobek z mletého masa nebo mleté, je výrobek, který patří do kategorie polotovarů. Rozdíl je v tom, že kromě masa se do něj můžou přidávat další přísady, jako sůl, voda, antioxidanty. V jednom výrobku jsme dokonce našli i barvicí ingredienci. Důležité je, že pro polotovar není dán žádný obecně závazný předpis na kvalitu.

Kolagen 

Kromě obsahu masa, tuku a soli zjišťovala laboratoř také obsah kolagenu. Obsah kolagenu v mletém mase říká, jak čisté maso výrobce při zpracování použil. Kolagen je totiž vazivová tkáň, součást šlach, kůží, chrupavek. Čím je maso dokonaleji očištěno, tím je ve výrobku kolagenu méně, vysvětluje redaktor.

Vyhláška říká, že pro mleté maso hovězí může být v bílkovinách kolagenu maximálně 15 %, pro míchaná mletá masa z hovězího a vepřového to může být 18 %.

Výsledku dTestu:

  • Čtyři výrobky z kategorie mletého hovězího dostaly kvůli nedodržení legislativy nebo vlastní deklarace nedostatečnou známku.
  • Nejlépe si vedlo mleté hovězí maso značky Kaufland. S velmi dobrým a dobrým výsledkem odešla i masa spadající do kategorie bio výrobku.
  • V kategorii mletá míchaná masa si velmi dobrou známku odneslo maso značky Tesco a maso značky Lidl Řezníkova porce.

Několik propadlíků

Testy bohužel nedopadly valně. V kategorii mletých mas hovězích dTest našel jeden výrobek, který překročil povolenou hranici kolagenu. Jeden z polotovarů zase obsahoval méně masa, než deklaroval.

Laboratoř dále odhalila, že některá mletá hovězí masa byla tučnější, než hlásaly jejich etikety. 

Jan Maryška ještě upozorňuje, že u polotovarů není ani sůl údajem do větru. Některé polotovary jsou totiž už přisolené, takže kdybychom si maso dosolili doma jako obyčejné mleté maso, snadno bychom jídlo přesolili.

Spustit audio

Související