Tajný liščí život

1. únor 2006

Krajina zimou osiřela a stala se přehlednější, tak třeba budeme mít štěstí a někde potkáme i lišku. Ta sice dává přednost nočnímu životu, ale co se dá dělat, když jí břicho kručí hlady. My si myslíme, že o lišce všechno víme, vždyť ji známe už od dětství z pohádek, a není tomu až tak dávno, co zámožné dámy nosily do společnosti kolem krku krásnou liščí kožešinu.

Základní zoologické údaje o lišce si opravdu pamatujeme třeba ze školy nebo od mysliveckých zkoušek. Takže si je jen velmi stručně zopakujeme: Liška je menší šelma psovitá, proto neumí zatahovat drápy, jako třeba kočka. Když volně kráčí, otiskuje všechny tlapky v jedné čáře - říká se, že čáruje - jak se můžeme přesvědčit na stopě ve sněhu. Protože je to šelma, směřují obě její oči kupředu, aby viděla prostorově a měla jistotu při bleskovém útoku. V dospělosti je něco přes metr dlouhá, z čehož třetinu tvoří huňatý ocas, asi 40 cm je vysoká a váží zhruba 8 kg. Kožešinu má většinou rezavou, v zimě nesmírně hustou a dožívá se věku 7 - 9 let. Živí se hlavně drobnými hlodavci, ale podle ročního období také na zemi se pohybujícími ptáky, mladými zajíčky a jinou zvěří, za což ji myslivci nemají rádi. Tady se ale sluší dodat, že žere také žáby, hmyz, dešťovky, plže a dokonce i různé rostliny jako borůvky, maliny, jahody i zahradní ovoce. Nepohrdne ani rybou. A čistí také silnice od přejetých mršin.

Bydlí většinou v norách někdy i spolu s jezvci, kterým charakteristický liščí pach moc nevadí. V lednu a v únoru se v noře i páří - a v té době se lesy za měsíčných nocí ozývají liščím štěkotem a vytím. Po 52 dnech březosti se v noře narodí 3 - 6 slepých mláďat, velkých jako krtek, která se po 14 dnech rozkoukají a po 3 měsících už dovádějí před doupětem. Na podzim se liščí rodina rozpadne. A ještě víme, že liška je největším šiřitelem vztekliny - nebo alespoň bývala. Ta lišku likvidovala spolehlivěji než všichni její přírodní nepřátelé - od vlka přes rysa až po orly a výra. Proto ještě v r. 1910 bylo na území dnešní ČR zastřeleno jen 3537 lišek, zatímco dnes, kdy jsme vzteklinu u lišek potlačili návnadami s perorální imunizací, jich ročně střílíme na 75 500. A neubývá jich, takže lov je povolen celoročně. Tak tedy hodně štěstí i při vašem lovu lišek - ovšem že beze zbraně!

autor: Otakar Leiský
Spustit audio