Symbolika vánočních rostlin

9. prosinec 2013

O pěstování a symbolice vánočních rostlin hovořili v zahrádkářské poradně Dvojky Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A ta Poradna je dnes zahrádkářská a jsou v ní Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář. Přeji dobrý den.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
My budeme mluvit o symbolice rozkvetlých větví a vůbec o symbolice vánočních rostlin. Tak, je jich obrovské množství. Jak jsem se dozvěděla i z té vaší anonce, kterou jste připravili pro dnešní vysílání, tak jednak co všechno patří do těch vánočních rostlin a pak jakou mají symboliku?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak, já bych to spíš tak všeobecně uvedl, protože Lída je na to specialista, ta to pak rozvede dál, ale nutné si uvědomit, že symbolika Vánoc není dána jenom rozkvetlýma barborkama. To je takový zvyk, co většina z nás dodržuje, na Barboru uříznout třešňové nebo višňové větvičky, ty se dávají do vázy a měly by na Štědrý den vykvést. To je takové jediné asi, co dodržujeme, a další věc asi tak jmelí, a tím to tak končí. Ale Lída nám teď řekne, co všechno kromě rozkvetlých větviček třešní můžeme ještě na svých bytech zkrášlovat a používat.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, určitě, protože nejen ty barborky takzvané jak tady Honza říkal, ale my můžeme použít do vázy třeba i větvičky zlatice, to je takzvaný zlatý déšť. Je to keř, který dobře všichni známe a vykvétá velmi brzy na jaře a právě i větve toho zlatého deště nebo té zlatice se dají velmi dobře rychlit. Musí se ale samozřejmě uříznout větve, které mají květní pupeny a symbolizují potom, když rozkvetou, to jak na tom budeme finančně příští rok. A znamená to, že když nám ta zlatice nádherně rozkvete, tak na tom budeme s penězi velmi dobře, ale zas ...

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jdu hledat zlatici, už si to tady píšu jako úkol.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Přesně tak, a zase obráceně, když se pouze zazelená, když má jenom listy a nebude kvést, tak to znamená, že přece jenom na tom budeme trošku hůř a běda, když taková zlatice seschne, tak to znamená, že se uvrhneme asi do pořádné bídy.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak už ji hledat nejdu.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Takže dávat si opravdu pozor. Ale navíc, ta, co se týká odběru té zlatice, tak tady je taková určitá záludnost, protože musí se odebírat ty větve o půlnoci, to znamená, že na to je i špatně vidět. Takže bych doporučovala jít si na to s baterkou a ještě není vůbec pozdě, protože zlatice se odebírá v den nebo v předvečer svátku Mikuláše, dneska už Mikuláše je, ale myslím si, že se vůbec nic nestane, když se vyrazí o půlnoci dneska. No, další takovou větvičkou nebo dalším takovým symbolem určitým pro vlastně jakoby určení našeho zdraví, jsou větve břízy. Takže zase, když si utrhneme břízu, zas není pozdě samozřejmě, no, a ta se nám krásně na Štědrý den zazelená, bude to svědčit o tom, že se nám bude velmi dobře zdravotně dařit příští rok. Takže i tohle to ti naši předkové používali. Vidíte, že toho je opravdu hodně, ale pořád ještě to není všechno, protože do symboliky vánočních rostlin patří prakticky všechny ty, které zůstávají zelené, to znamená, že pro ty naše předky určitě něco znamenaly, protože třeba břečťan nebo barvínek nebo dokonce mahónie, to jsou rostliny, které zůstávají stále zelené a právě i ty měly určitou symboliku. Myslím si, že to jsou rostliny všecko velmi dostupné a může si každý je ještě teď obstarat a může si z nich připravit i takovou krásnou vánoční dekoraci, protože třebas já jsem se naučila dělat si dekoraci z břečťanu, protože břečťan se dá krásně stočit do různých druhů věnečků a nemusíte k tomu používat ani žádný drát, ale on se dá krásně zatočit, dá se nádherně vytvarovat a takový břečťan, když se položí na stůl ve tvaru věnečku nebo když se dokonce pověsí nad dveře a nechá se seschnout, tak on dělá parádu i ještě hluboko po Vánocích a navíc bych ještě řekla, že ti naši předkové ho měli takovým určitým symbolem, který znamenal zase zdraví, protože břečťan tím, jak je nádherně zelený a svěží, tak to byl pro ně takový vlastně znamení, že pokud si ho dají na stůl, tak to bude svědčit o tom, že ta rodina bude držet nejen pohromadě, ale bude oplývat i výborným zdravím v příštím roce a to bylo určitě asi i tehdá v minulosti to nejdůležitější, co vlastně ty rostliny přinášely.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Honzo, vy jako zahradník lékař v uvozovkách, co říkáte tomu, že budeme odstřihávat nějaké větvičky, to těm stromům neškodí a keřům?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Myslím si, že to vůbec není na škodu, vůbec se nic neděje,. Samozřejmě nebudeme asi uřezávat celé větve nebo kácet kvůli tomu stromy, i když i něco takového se možná někde děje, když vidím jak se prodávají ohromné otepe přímo těch barborek na tržištích, tak neumím si představit jak ta třešeň po nájezdu toho prodejce teda musela vypadat, ale my doma ze své zahrádky určitě 2, 3 větvičky si klidně vzít můžeme.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Já bych ještě dodala možná, Stáňo, že musí samozřejmě se všecko odebírat pomocí nůžek, nemůžeme to zatrhávat, aby tam někde trčely kusy kůry, ale ještě, když se vrátím k těm vánočním rostlinám, tak třebas ten barvínek, když se udělá takový věneček z barvínku, vypadá to zase velmi hezky, když ho posadíte do nějaké mističky, kam se dá dát voda, tak on tam vydrží velmi dlouho a zase ten barvínek je takovým symbolem spokojeného života. A co se týká mahónie, tak pro nás starší, já bych řekla, že ten symbolizuje nejen dlouhověkost, ale i takové klidné by se dalo říct, klidný podzim života, abych to správně nazvala. Ale nejen tedy u nás, ale já bych chtěla jenom připomenout, že třebas zajímavé zvyky se váží třebas i do Chorvatska, a to nám určitě řekne Honza, protože on do Chorvatska velmi pravidelně jezdí a zkoumá tyhle ty zvyky, a tam je jeden velice zajímavý a já bych se vůbec nebála Honzu poprosit, aby nám to řekl.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já jsem rád, že si na to vzpomněla. Mě trošičku mrzí, že se u nás ukazují různé zvyky z Polska nebo v Rakousku, jak se rozsvěcí vánoční stromy, ale o Chorvatsku se vlastně nic nedozvíme a bohužel přesto, že většina Čechů tam v létě teď chci říct táhne, jede tedy, tak neví vlastně vůbec o tom národu nic a přitom Chorvati jsou vlastně křesťanský národ a ty Vánoce v Chorvatsku probíhají prakticky stejným způsobem jako u nás, čili stromečky 24. dárky, to všechno je shodné. Ale oni ty Vánoce ještě mají u nich určité takové symboliky. Já jsem takovou jednu symboliku objevil na ostrově Kaprie, to je ostrov v šibeňském souostroví, je to nedaleko Tribuně městečka, a tam na tom ostrově byl takový starý zvyk a dodnes ještě o něm vědí, nevím, jestli to přesně dodržují, ale vědí o tom, dělali tam božično drvo, božič jsou Vánoce, takže vánoční jakoby strom nebo kmen. Dělá se to z dýně, používají na to dýně, kterých samozřejmě v Chorvatsku je velké množství, a té dýni se uřízne ta vrchní část a trošičku se vydlabe, naplní se zemí a teď, představte si, vysévá se do toho osení tak, jak jsme my zvyklí na Velikonoce, tak oni tam dávají nějakou pšenici, ječmen, aby měli to osení. Já jsem pátral, proč to tak je a zjistil jsem, že to je z toho důvodu, že vlastně v Chorvatsku ta vegetace začíná mnohem dříve než u nás, my vlastně to osení máme kolem Velikonoc, zatímco tam již v tom lednu, únoru se začíná s tou vegetací s práci na polích. Dál samozřejmě tahle ta dýně se dozdobuje, a co k tomu používají? Všecko to, co tam mají. Používají samozřejmě fíky smokve, těch je všude dost, ty jsou sušené, pozor, jsou to sušené, nejsou to žádné kandované tak, jak se to u nás prodává, a ty napichují na dřevěné špejle a napichují je po odvodu té dýně. Já jsem právě si říkal, proč po tom obvodu, a ono to značí takovou větrnou růžici, protože v Chorvatsku u moře tam je všechno dáno větrem, všechny, ať je to bura, tramontana, jugo, všechny ty větry něco znamenají, některé přinášejí teplo, jiný vítr naopak ochlazují. Takže ten vítr je pro ně velice důležitý. No, a samozřejmě doplňují to ještě kameny z moře, takovými oblázky, které mají v sobě dírku a těmi oblázky to dozdobují, protože tím symbolizují, aby měli dostatek darů moře, aby to moře jim dávalo dostatek ryb. Takže to je taková symbolika. Samozřejmě do toho osení na ten vrchol dávají svíčku, ta se zapaluje, dává se to na stůl, ale není to věc pouze 24., je to prakticky období toho adventu, kdy se ty svíčky už tam zapalují.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve výčtu těch vánočních rostlin máte také chryzantému, tak co s ní a proč tam vůbec je?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, ano, chryzantéma, to je vlastně rostlina, která pochází z Japonska, z Číny, je to velmi zajímavá květina, která se nepoužívá samozřejmě jenom na ty hroby jak je u nás ve zvyku, ale je to rostlina, která přináší zase takovou určitou symboliku pro nás pro všechny, protože, když si pořídíme na stůl chryzantémy, no, tak samozřejmě to zase symbolizuje takovou věčnost by se dalo říct života dokonce a nebo ta chryzantéma přináší zase takovou spokojenost do rodiny nebo by měla přinést, no a symbolizuje samozřejmě i dostatek zdraví a dostatek spokojenosti.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
U nás se hodně prodává ta vánoční růže nebo vánoční hvězda, každý tomu říkáme nějak jinak, přesně nikdy nevím, který název je správný. Ta se tedy hodně u nás ujala, a ta opravdu patří k těm vánočním rostlinám?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, ano, samozřejmě, protože ona má červené ty listeny, které i už sama o sobě ta červená barva k Vánocům patří, takže z toho důvodu asi ty vánoční hvězdy se takto používají. Navíc je to taková rostlina, která je právě v době Vánoc aktuální, jindy ji asi shánět nebudeme, takže i z tohoto důvodu. No, a samozřejmě ale zase, když už si takovou vánoční hvězdu pořídíme a máme ji jako dekoraci, tak musíme počítat s tím, že většinu je to rostlina pouze dočasná, protože v těch teplých bytech ona příliš nevydrží. Ale pokud je možnost, tak dokáže i vydržet několik let, ale musíme se zase o ni umět postarat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu v poradně si dnes povídáme o vánočních rostlinách, o jejich symbolice. Vítáme prvního posluchače, přeji dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Kuba, Kersko. Prosím vás, mám takový dotaz, mám na zahradě cesmínu, kterou jsem nestihl ostříhat včas jak se má na podzim, a chci se zeptat, jestli ji ostřihám ještě teď a větvičky použiju na Vánoce, tak jestli té rostlině, která na zahradě zůstane, jestli ji neuškodím?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Určitě ne, protože cesmína patří taky mezi vánoční rostliny, chtěli jsme o ní mluvit za chviličku, ale je to samozřejmě rostlina, která, kde můžete právě v době Vánoc nebo v předvánočním období odebírat ty větve, protože je k tomu přímo předurčená, ono by to ani jinak nešlo. Ale zase samozřejmě šetrně, nemůžete to ostříhat všechno, musíte si vzít nebo odebrat větvičky tak, aby to té rostlině neublížilo nebo tak, abyste ji nesestříhal úplně někde dole, protože by ji zase trvalo chvíli než by obrazila, ale určitě se jí neublíží.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, další otázka už je u nás, dobrý den, a další posluchač nebo posluchačka? Dobrý den

osoba
--------------------
Dobrý den. Já jsem z Vysočiny, Dana Bartáková. A chtěla bych všechny pozdravit v Českým rozhlase a ty naše zahradníky a jsem ráda, že jste zmínili chryzantému, která je opravdu květina radosti a přeji vám krásný Vánoce, hodně zdraví do nového roku a ať se všem daří, buďte zdrávi. Na shledanou.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Děkujeme.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, moc děkujeme. A další posluchač, posluchačka je u nás, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Jarka Průšová. Já mám jeden malej dotaz. Já mám vánoční kaktusy takové menší, dva a on nevystrčil ty špičky, ty kytičky, všem to roste a mně ne, co s tím mám dělat?

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No, tak říká se, že vánoční kaktusy vykvetou jenom těm hodným, tak nevím, jak to s vámi je? Ne, vážně, vánoční kaktus jako takový, pokud je to opravdu vánoční, pozor, jsou různé druhy, které kvetou třeba až na jaře.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Nebo na Velikonoce.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Nebo na Velikonoce, přesně tak, takže pokud je to opravdu vánoční kaktus, chtělo by to, abyste ho v únoru přesadila do nové země, dát mu patřičně velký květináč, protože viděl jsem, že se prodávají v takových pomalu květináčcích pro kaktusy malinké, ale v tom opravdu nemůže vegetovat, růst. Nezapomenout udělat drenáž, ta drenáž je velice důležitá, je důležité tu zem mít takovou písčitou. A potom nutné je, aby v tomto období nebo v tom podzimním období, kdy má nasazovat na květ, tak on chce trošku chladnější prostředí. Pokud ho dáme do bytu, kde se topí, kde je ústřední topení, kde to přímo žhne, tak tam asi opravdu nebude mít chuť nasazovat na ty květy. Vím, že my máme v obchodě v průjezdu vánoční kaktus, a ten je obalený v tuto dobu květy. Takže to chladnější prostředí určitě.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A také vás zdravíme, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat paní Duškový, mám šefléru, ale jenom s těma zelenejma listama, nemá jako tu žlutou v tom, a teďko mě začala opadávat, celý ty listy i s těma větvičkama, ale mám ji v chladu.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, tak zkontrolujte hlavně zdravotní stav, podívejte se, protože ty šeflery jsou strašně náchylné na nejrůznější škůdce, jestli se tam neobjevila sviluška nebo jestli tam nejsou začátky nějakých mšic. Ono to není zkraje vidět, ale musíte to pořádně prohlídnout. Vemte si na to lupu. No a někdy, bohužel teda to opadávání může způsobit právě i to chladno, takže pozor na to, šeflera je dost citlivá. Může to způsobit i průvan, to všechno jsou věci, které ji můžou vadit., A někdy dokonce zase obráceně, když je v teple nebo v příliš velkém vedru, tak zase ji nesvědčí suchý vzduch.Takže všechno tohle to opatrně s tím, protože ty rostliny jsou velmi citlivé. A hlavně asi největší příčina bude nedostatek světla, protože máme velmi krátký den, takže to všechno má na ty rostliny vliv. Ale všechno se to určitě spraví, jakmile začne se den prodlužovat.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo další volá do poradny, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Marianin u telefonu Plh. Já mám také dotaz na vánoční kaktus, začal nám v říjnu kvést, teď přestal, a ty listy se začínají barvit jaksi dorůžova, ony nejsou zelený, dorůžova až do hněda. Nemá to nějakou nemoc nebo něco?

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, může to mít samozřejmě, to bychom museli vidět, ale veškerý nebo takto kvetení těch rostlin a speciálně vánočních kaktusů se dá velmi dobře regulovat teplotou. Pokud vám vykvete opravdu takto brzy, znamená to, že jste ho velmi brzy nebo příliš brzy přemístili do místa, kde je teplejc, a jakmile ho ale necháte v tom chladnu a teprve těsně před Vánocemi přemístíte tam, kam potřebujete, ale zase ty teplotní šoky mu rozhodně dobře dělat nebudou, musí to být pozvolné, tak potom vám určitě bude kvést tak, jak má.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nejznámější vánoční rostlinou je jmelí, tak samozřejmě necháme si jmelí úplně nakonec. To bychom byli, kdybychom na ně zapomněli.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, určitě, tak já bych se teda toho ujmula, protože jmelí samozřejmě patří asi do všech domácností, ale pozor, já bych chtěla jenom zdůraznit, že jmelí se musí v první řadě darovat, nesmí se, jmelí se musí darovat, jmelí bychom neměli sami sobě kupovat, protože jenom darované jmelí přináší štěstí. A není vůbec důležité, jestli je zlaté, stříbrné nebo jenom zelené, prostě to vůbec na tom nezáleží, ale vždycky myslet na to, že jmelí musíme sami dát a sami od někoho dostat. Jmelí by se mělo zavěsit do výšky, jmelí přináší prakticky celou řadu symbolů a je to rostlina, která se prakticky už od dob Keltů u nás používá. Je to rostlina léčivá, přisuzují se jí nejrůznější vlastnosti, a pro ty naše předky znamenala obrovské vlastně jakoby znamení, protože jmelí vyrůstá v obrovských výškách, je stále zelené, jmelí dozrává právě ve vánočním období, takže ty jeho plody připomínaly perly. Je to rostlina, které se přisuzovaly tedy, jak jsem řekla nejrůznější, nejrůznější vlastnosti, věšela se do domu, aby odháněla čarodějnice a zlé duchy. Používalo se právě pro ty léčebné účely, protože jmelí je rostlina, která rozšiřuje cévy, která navíc snižuje vysoký tlak, takže je to velice významné léčivka. A možná, že je strašně důležité, když už jmelí máme, tak pod tím jmelím, pověsit si ho někam nad hlavu a určitě se pod ním nezapomenout políbit, protože jmelí potom přináší vlastně takovou, je symbolem lásky v té domácnosti a vlastně je takovým znamením šťastného rodinného života po celý další rok.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já bych k tomu dodal takovou trošku vegetační věc. Mně se strašně jmelí líbí, já toužím po něm, bohužel nemám šanci, aby by mně někde na chalupě vyrostlo na nějakém stromu, tak nevím, co udělat, možná nějakého ptáka poprosit, protože ptáci roznášejí ta semínka a samozřejmě trousí je do stromů a tam potom se to jmelí chytne a parazituje. Ale je zajímavé, jsem dostal nedávno dotaz, kde se tazatel ptal na to, jak se zbavit jmelí na stromě, no, já jsem úplně zuřil, protože já bych, co bych za to dal, já bych ten strom obětoval samozřejmě tomu jmelí, nicméně bych chtěl upozornit teda, pokud někdo jmelí má, ať je šťastný, že ho má, nesnaží se ho ničit a likvidovat ono to navíc ani moc dobře nejde, protože pokud ho pouze seřízneme, tak ono to zase obrazí a znovu to naroste, jedině by se musela celá větev odříznout nebo přímo vydlabat, vybrousit do hloubky, ale to bych nedělal. Prosím jmelí opatrujte a starejte se o něj.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, taková byla dnešní Poradna vánoční, také o rostlinách s Ludmilou Duškovou a Janem Kopřivou spolupracovníky časopisu Receptář. A vy je můžete oslovit i dál, protože oni budou na chatu 2.rozhlas.cz, tam určitě už je připravena pro vás spousta otázek. Za dnešní návštěvu moc a moc děkuji.

Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.

Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.