Světla ramp nabídnou také vzpomínku na kapelníka Kučerovců a člena skupiny Taxmeni Jana Hromase

31. leden 2021

Obětí zlé choroby současnosti – koronaviru se stal letos v lednu v 71 letech zpěvák, kytarista a kapelník slavných Kučerovců, ale také člen známé countryové kapely Taxmeni Jan Hromas. 

Vzpomínce na něj (ale i na další letošní oběti Covid-19 z oblasti pop music – úspěšného zpěváka Jimmieho Rodgerse a legendárního producenta  spolupracujícího s Beatles Phila Spectora) jsou věnována tentokrát Světla ramp, při nichž si lze poslechnout, jak zněli Kučerovci v 21. století zásluhou Jana Hromase, který vedl tuto skupinu 33 let.

Samozřejmě, tato skupina vedená trumpetistou Václavem Kučerou a jeho manželkou – zpěvačkou Martou Kučerovou zažívala zlaté časy hlavně v padesátých létech, kdy přibližovala ve svých písničkách  jako Cucurucucu, Rege, Rege, Tú Solo Tú a dalších, v těch nevlídných časech kouzlo exotických dálek  -  z Tichomoří a Jižní Ameriky a hodně znamenala ve své době pro příznivce české populární hudby.

A své věrné fanoušky měla i v dalších dekádách, ale rovněž v okolních zemích – v Polsku a na Slovensku. Po smrti Václava Kučery se v Kristových letech stal kapelníkem Kučerovců a o jejich odkaz pečoval  právě Jan Hromas, který si nimi  přijel na podzim roku 2009 i do Českého rozhlasu České Budějovice, na což později zavzpomínal: „Byl jsem opravdu  dojat ohromným zájmem lidí – bylo znát, že jméno Kučerovci má  stále zvuk“.

Ovšem vzpomínku na tohoto muzikanta je nutno rozdělit na Kučerovce, a na působení  v country kapelách. V létě roku 1968 se Jan Hromas cestou z čundru ve vlaku potkal  s Jaroslavem Čvančarou, kterému se jeho hra na kytaru líbila a řekl mu, „takového člověka, jako jsi ty, potřebuju v kapele“, a tak se stal Jan členem Čvančarovy kapely The Plainsmen. V dubnu 1969 vykonával vojenskou základní službu v Domažlicích, kde založil vojenskou country kapelu The Buffalos, se kterou vystoupil na Portě 1970 v Ústí nad Labem.

Po návratu z vojny  vstoupil do kapely Taxmeni,  kde pobyl až do listopadu 1972.  Pro Taxmeny napsal pěkné texty, a ve studiích nazpíval několik písní. Od podzimu 1974, spolu se svou druhou ženou Vlastou opět pravidelně vystupoval s Taxmeny, již jako   host. V první polovině osmdesátých let Jan Hromas  pomohl založit Československý  Ponyexpress. Naposledy vystoupil s Taxmeny v Lošanech  na  konci srpna loňského roku, když zazpíval  skladbu od Johnnyho Cashe Hledaný muž, kterou sám otextoval. Jana Hromase si jako zpěváka  připomíná  ve Světlech ramp skladba autora Paula Anky a textaře Jana Vyčítala  Nejdelší den z alba Battledress, které vyšlo v roce 1995 k 50.výročí ukončení válečných operací v Evropě a na němž se podíleli jako interpreti známé osobnosti české countryové a folkové hudby včetně Jihočechů Pavla Žalmana Lohonky a Pavlíny Jíšové.

A je dobré ještě vzpomenout, že Jan Hromas se objevil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice ještě před deseti roky, když doprovázel na kytaru písničkářku Zdenku Lorencovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio