Svět se mi otočil o 180 stupňů. Na práci se moc těším, říká nový starosta Nového Města nad Metují

7. prosinec 2022

Podíváme se do města, kde mají nejen úžasný zámek a historické centrum, ale teď po komunálních volbách také nového starostu. Městu se říká Český betlém, takže už víte, že míříme do Nového Města nad Metují na Náchodsku za starostou Milanem Slavíkem z ODS.

Zhodnotil byste, jak u vás dopadly volby a jak probíhala povolební vyjednávání?
Volby dopadly pro nás dobře. Získali jsme 6 mandátů a povolební vyjednávání nebyla vůbec jednoduchá, protože trvala tři týdny. Bylo to o rozhodování koaličních partnerů, ale nakonec jsme se nějakým způsobem domluvili a jsem rád, že to takto dopadlo. Sestavili jsme radu města, i když máme pouze těsnou většinu. Ale věřím, že to bude pevná vláda města. Protože projekty, které nás čekají a kterým neutečeme, jsou pro správnou věc. Tak věřím, že pro ně budou hlasovat i lidé, kteří s námi nejsou v koalici.

Měl jsem půl roku těžké spaní, když za mnou přišli, že bych měl být kandidátem na starostu. Začal jsem se psychicky připravovat.
Milan Slavík, starosta Nového Města nad Metují (ODS)

Co vás přivedlo do politiky?
Je to pro mě hodně nové, protože před čtyřmi lety jsem byl požádán sousedem, že potřebují doplnit kandidátku. A já na to kývnul. Jsem stavař, stavební projektant, který s úřady přijde do styku, takže jsem mnoho lidí znal. Jsme přeci jen na menším městě a je to především a přátelských vztazích. A lidé mne už tenkrát zvolili do zastupitelstva, získali jsme 4 mandáty. Tak jsem se začal pohybovat v komunální politice a koukal na ty věci zevnitř, nejen zvenčí. A začal jsem do těch věcí více vidět. A pak musím říct, že jsem měl půl roku těžké spaní, když za mnou přišli, že bych měl být kandidátem na starostu. Začal jsem se psychicky na to připravovat, protože svět se mi opravdu otočil o 180 stupňů.

Čtěte také

Jste pořád někde na očích a musíte plnit své oficiální povinnosti. Baví vás to?
Ano, protože jsem vždy rád chodil mezi lidi. Teď je spousta akcí, člověk se samozřejmě snaží být všude, ale není to možné. Je nové vedení města a všichni se snažíme, od rána do večera jsou nějaké schůzky a jednání v kanceláři, takže ani e-maily nemám pořádně čas číst.

Novému Městu nad Metují se také říká Český betlém. Reliéf vašeho města je velmi fotogenický. Co vy máte u vás nejraději?
Tím hlavním místem je u nás vždy náměstí a zámek, v létě zahrada. Dále máme nádherné Pekelské údolí, kam se chodí na procházky. A tam také bývalo, kdysi dávno, koupaliště. Před každými volbami má mnoho uskupení v programu, že koupaliště obnoví. Pro mě to je srdeční záležitost, protože jsem tam v mládí prožil úžasná léta, moc rád na to vzpomínám. A musím říct, že naše uskupení má vizi, že by se mohlo koupaliště opravdu obnovit. Věřím tomu, politická scéna je tomu nakloněna.

Čtěte také

Takže by bylo nové koupaliště?
Nazýváme to letní areál Metuje. Myslím, že by bylo dobře, aby tam něco bylo. Aby bylo údolí zpřístupněno lidem, když tam jdou na procházku. Aby se údolí propojilo s městem například cyklostezkou a pěšími stezkami.

Když se řekne Nové Město nad Metují, tak se mnoha lidem také vybaví Festival české filmové komedie. To také souvisí s vaším Kinem 70, které je architektonicky velmi cenné, ale už má také něco za sebou, viďte?
Ano. Je to asi týden, co jsme oslavili 50 let našeho kina. Otevíralo se 1. prosince roku 1972. A teď jsem velmi rád, že jsme se dokázali posunout k rekonstrukci. Proběhla veřejná architektonická soutěž, které se účastnilo 26 ateliérů z pěti zemí z Evropy. Vítěz je vybrán a oficiálně bude vyhlášen pro občany města po Novém roce. A naším úkolem je to dotáhnout k realizaci. Těším se na ni.

Nový starosta Nového Města nad Metují na Náchodsku Milan Slavík byl tady dnes s námi. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související