Svatby pod širým nebem frčí! V lesích i na loukách

22. červenec 2016

Oblíbenými místy pro svatební obřady jsou i kapličky nebo prostranství u rybníků. Navíc teď v létě je nejatraktivnější období pro svatby, v Libereckém kraji jsou jich letos stovky. Stále oblíbenější jsou obřady pod širým nebem a s neformální atmosférou. Mají něco do sebe, ale snoubenci riskují, že svatbu překazí rozmary počasí.

Stále více lidé se kloní k neformálním svatbám, které se podobají spíše letním festivalům. Například snoubenci Alena a Marek uspořádali obřad pod širým nebem – u starého mlýna v Uhelné na Liberecku.

Hlavně ne na radnici!

„Řekla jsem si, že svatba na radnici – tam byl přesun, ale my jsme to chtěli všechno na jednom místě, aby to bylo pro všechny hosty nejjednodušší,“ říká Barbora Krejčová, která se rozhodla mít svatbu mimo úřad.

Martin Kučera si chtěl vzít svoji přítelkyni a bylo mu celkem jedno, kde svatba bude – kromě jednoho místa. „Věděl jsem, kde svatbu nechci mít. Na radnici, protože nemám rád pozornost jiných lidí, aby si nás někdo prohlížel.“

Někteří svůj svatební den prožijí opravdu neformálně a netradičně. Třeba i svatebním piknikem na trávě v parku

Berou se po třicítce a mají už děti

Co se také mění oproti minulým dobám – je věk novomanželů. Často jsou to lidé, kteří už oslavili třicáté narozeniny, podotýká oddávající a primátor Jablonce Petr Beitl z ODS. „Ten rozdíl je markantní, oddávají se lidé po třicítce a je běžné, že už mají i děti – třeba i ve věku 4 a 5 let.“

Svatební vichřice a 70 společných let

Nejzajímavějším obřadem v Jablonci byla letos bezpochyby platinová svatba manželů Nerudových – žijí spolu sezdaní už 70 let!

Nejenom tradiční hrady a zámky, ale i méně známá a zapomenutá místa jsou dnes žádanými místy pro svatební obřady

A další zajímavá veselka – svatba na začátku července na Dobré Vodě nad Jabloncem – krátce před obřadem se přihnala vichřice, která lámala stromy a vyplavila sklepy, snoubenci si ale v autech na louce počkali na vyjasnění a nakonec si své ano řekli.

autor: sas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.