Švadleny poslouchají Hitlerův projev. V olomouckém Muzea umění vystavují obraz významného malíře

2. březen 2024 11:05

Návštěvníci olomouckého Muzea umění si můžou nově prohlédnout průřez tvorbou jednoho z nejvýznamnějších maďarských výtvarníků László Laknera. Téměř celý tvůrčí život prožil v ilegalitě a později v emigraci. Pozornost upoutal hned na začátku své kariéry v době vrcholící komunistické totality provokativním obrazem Švadleny poslouchají Hitlerovu řeč.

„Je to fascinující malba, která reflektuje situaci 50. let,“ ukazuje kurátorka Barbora Kundračíková proslulý obraz. „Jsme (na obrazu, pozn. red.) v období po druhé světové válce. Zároveň i téma fašismu je samozřejmě stále palčivé. Je to moment, se kterým se nové režimy nechtějí příliš vyrovnávat, protože to potřebují zapomenout a posunout se do budoucna,“ dodává Kundračíková.

Na první pohled postavy ve stejnokrojích působí jako figuríny. „Je to téma, které samozřejmě šíleného je tedy obyčejná skupina lidí, žen, které prostě někde sedí a poslouchají. Toto je šílenost, která vyzývá ke zničení lidstva. Na druhé straně je strašně zajímavý to, jakým způsobem Lagner s tou malbou pracuje,“ popisuje kurátorka.

Návštěvníci olomouckého Muzea umění si můžou nově prohlédnout průřez tvorbou jednoho z nejvýznamnějších maďarských výtvarníků László Laknera

Ve výtvarném umění svazaném socialistickým realismem László Lakner vyzýval ke kritickému zamyšlení nad minulostí. Snažil se zachytit život lidí v totalitní společnosti a mechanismy moci jako davovou psychózu, manipulaci, propagandu i hrozivou atmosféru nejasného nebezpečí. To vše v době, kdy se maďarská společnost nevyrovnala s traumatem holocastu nebo krvavě potlačené protisovětské revoluce v roce 1956. Lakner nakonec v 70. letech emigroval do Německa.

Většina z vystavených děl jsou malby, ale i kresby, autorská kniha nebo videoartová produkce. Ředitel Muzea umění v Olomouci Ondřej Zatloukal potvrdil, že se snaží některá z děl maďarského výtvarníka získat do svých sbírek. „Jednak formou zápůjček, ale samozřejmě bychom chtěli i některá z děl zakoupit pro naší stálou expozici,“ informuje.

Expresivní i provokativní díla maďarského výtvarníka László Laknera si můžou návštěvníci Muzea umění v Olomouci prohlédnout do 19. května.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio