Superpotravina Daniely Brůhové

25. únor 2016

Když jsme se naší kolegyně Daniely Brůhové ptali na její nejoblíbenější recept, okamžitě se jí prý vybavily vůně a chutě dětství – smažený květák s novými bramborami.

Tato úprava sice nepatří mezi ty úplně nejzdravější, mnoho lidí ale jinou nezná. Ne tak naše moderátorka.

Květák se spolu s například brokolicí nebo zelím řadí mezi takzvané superpotraviny.

Jsou plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, některé z nich dokonce mají protirakovinotvorné účinky.

O to vše sice během tepelné úpravy částečně přicházíme, ne každý ovšem dokáže strávit syrový květák. Zlatou střední cestou proto je vařit květák v páře rozebraný na růžičky.

Smažený je stejně nejlepší

Pokud byste ale přeci jen chtěli trochu zlobit a smažit, má pro vás Daniela Brůhová jeden výborný tip. Stačí si připravit tři mikrotenové sáčky, každý z nich na jednu složku trojobalu.

Květák

V páře uvařené růžičky do nich ve správném pořadí vhodíte a jemným protřepáním zároveň i obalujete. Místo strouhanky můžete použít třeba podrcené kukuřičné lupínky a na samotné smažení kvalitní řepkový olej.

Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoli variantu, přejeme vám společně s Danielou Brůhovou dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka