Superpotravina Daniely Brůhové
Když jsme se naší kolegyně Daniely Brůhové ptali na její nejoblíbenější recept, okamžitě se jí prý vybavily vůně a chutě dětství – smažený květák s novými bramborami.
Tato úprava sice nepatří mezi ty úplně nejzdravější, mnoho lidí ale jinou nezná. Ne tak naše moderátorka.
Květák se spolu s například brokolicí nebo zelím řadí mezi takzvané superpotraviny.
Jsou plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, některé z nich dokonce mají protirakovinotvorné účinky.
O to vše sice během tepelné úpravy částečně přicházíme, ne každý ovšem dokáže strávit syrový květák. Zlatou střední cestou proto je vařit květák v páře rozebraný na růžičky.
Smažený je stejně nejlepší
Pokud byste ale přeci jen chtěli trochu zlobit a smažit, má pro vás Daniela Brůhová jeden výborný tip. Stačí si připravit tři mikrotenové sáčky, každý z nich na jednu složku trojobalu.
V páře uvařené růžičky do nich ve správném pořadí vhodíte a jemným protřepáním zároveň i obalujete. Místo strouhanky můžete použít třeba podrcené kukuřičné lupínky a na samotné smažení kvalitní řepkový olej.
Ať už se tedy rozhodnete pro jakoukoli variantu, přejeme vám společně s Danielou Brůhovou dobrou chuť!
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka