Šunka výběrová? dTest zkoumal složení. Která obsahuje nejvíc tuku? A která je nejchutnější?

3. květen 2022

Dušená šunka standardní, výběrová nebo nejvyšší jakosti. Vyznáte se v jakostních třídách? Na co při nákupu šunky dát pozor? Zvláště nakupujete-li pro děti? Organizace dTest poslala do laboratoře 12 druhů balené krájené výběrové šunky, známých i privátních značek. Chemické analýzy mimo jiné zjišťovaly podíl masa, tuku, vody a soli. Nemile překvapilo hned několik výrobků.

Pod označením šunka se prodává řada výrobků. U nás jde typicky o šunku dušenou růžové barvy. Jinde se šunka spíše suší nebo suší a kombinuje s uzením.

„Vedle naší dušené šunky tak klidně můžete dát šunku Schwarzwaldskou, která vypadá jako náš špek, nebo španělský Jamon Serrano. Pořád je to šunka,“ vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Obsah bílkovin

Dušenou šunku si pak lze vybrat v různé kvalitě, kterou popisuje česká vyhláška. Kvalita je přitom definována obsahem čistých svalových bílkovin vnesených svalovými vlákny. „V šunce nejvyšší jakosti jich musí být minimálně 16 %, u výběrové šunky 13 % a u standardní 10 %,“ doplňuje Maryška.

Čtěte také

Do šunky nejvyšší jakosti se navíc nesmí přidávat nic – žádná zahušťovadla, škroby ani jiné bílkoviny. U výběrové šunky je povolena dvojice přírodních zahušťovadel. U šunky standardní je pak povolena poměrně široká paleta přídatných látek.

Organizace dTest poslala do laboratoře 12 druhů balené krájené výběrové šunky, známých i privátních značek. Chemické analýzy mimo jiné zjišťovaly podíl masa, tuku, vody a soli. „Testy odhalily, že všechny šunky obsahovaly tolik masa, kolik deklarovaly. Takže se nedá říct, že by v nich bylo příliš vody,“ uklidňuje redaktor.

Výsledky dTestu:

  • Výrazně více tuku, než deklarovaly na obalu, obsahovaly tyto šunky: Pařížská šunka výběrová značky Chodura, Vepřová šunka výběrová Billa/Vocílka a Bohemia šunka značky Tesco.
  • Nejvyšší počet bodů získala šunka Clever z Billy.
  • Nejchutnější byla Dušená šunka výběrová značky Le&Co.

Zklamání u dětské šunky

Jinou kapitolou ale byla sůl, a to hlavně u dětské šunky, která mimochodem překvapila solidním obsahem masa. „Už při ochutnávce nás překvapilo, že je výrobek velmi slaný. Obsahoval 2,5 % soli. To je ale hodnota běžná u šunek pro dospělé. Tady navíc výrobce na obalu deklaroval 1,9 % soli. Velmi hrubě tedy nedodržel deklaraci.“

Problémem byl i obsah tuku. V laboratoři bylo zjištěno, že hned tři výrobky obsahovaly výrazně více tuku, než deklarovaly na obalu. Čím se tedy při výběru šunky řídit? Podle Jana Maryšky se rozhodně vyplatí všímat si druhového zatřídění. Další věcí je obsah masa, přestože i v rámci jakostních tříd se může obsah masa velmi lišit.“

Spustit audio

Související