Sukulentům na zimu dopřejte hodně světla, vodu naopak omezte

20. říjen 2020

Sukulenty jsou většinou skromní a nenároční zelení přátelé. Daří se jim i v suchých panelákových bytech, jsou to rostlinky malé, takže nepřekážejí a přitom poskytují svými tvary i atraktivní podívanou. Přežijí lecjakou péči a i po vaší delší dovolené vás přivítají v celkem dobré kondici. Ale i ony si zaslouží období odpočinku.

Zimní odpočinek souvisí s délkou dne a množstvím denního světla. Od poloviny října bychom sukulenty měli z teplých místností přestěhovat do chladnějších prostor – například na okno do ložnice nebo na chodbu. Teplota by neměla přesahovat 18 stupňů.

Zároveň omezíme, téměř zastavíme zálivku, která by ani v sezóně neměla být nijak vydatná. A naopak ve druhé polovině března, kdy denního svitu přibývá, můžeme rostliny přestěhovat do teplejších prostor a zároveň přidat i na zálivce.

A zlatá rada na konec: o co méně potřebují sukulenty vodu, o to víc potřebují světlo, pocházejí z míst, která jim dopřávají po většinu roku až 12 hodin slunečního svitu denně. Pokud bychom je na zimu umístili do tmy, zahynou.

Spustit audio