Štvanice na informátory, kteří židovskému státu dodávali zprávy

22. leden 2009
Zblízka

Izraelskopalestinská válka v Gaze je minulostí a do zapomnění ji v očích světové veřejnosti odsouvají nové události. Pro mnohé Palestince ale skutečné drama teprve začíná. Hnutí Hamas totiž začalo naplno pátrat po informátorech, kteří v době bojů pomáhali Izraelcům, tak jako dříve zrádce trestalo takzvaně umírněné hnutí Fatah. O fenoménu palestinských kolaborantů se nikomu nechce příliš mluvit. Břetislav Tureček se na něj přesto podíval. Zblízka.

Básim ÍD, palestinský aktivista v oblasti lidských práv:
Myslím, že bez informátorů by Izraelci nemohli na palestinských územích nikdy operovat. Ať už chtějí zjišťovat nálady, někoho zatknout nebo zavraždit, potřebují k tomu lidi zevnitř. Za čtyřicet jedna let izraelské okupace se to stalo obrovským problémem.

Břetislav TUREČEK:
Říká přední palestinský aktivista v oblasti lidských práv Básim Íd. Monitoruje jak bezpráví, ke kterému kolaboranti přispěli, tak to, které pak v případě odhalení dopadá na ně samotné.

Básim ÍD, palestinský aktivista v oblasti lidských práv:
V uplynulých osmi letech Palestinci zabili víc než osm set svých lidí pro pouhé podezření z kolaborace. Izrael za to nese zodpovědnost, protože ty lidi využívá a pak je nechrání. Palestinci ovšem nemají právo někoho takhle lynčovat, aniž by jeho vinu řádně zhodnotil spravedlivý soud.

Břetislav TUREČEK:
Nešlo vždy o rychlou smrt. Extremisté z Fatahu v minulosti lili podezřelým do uší rozžhavený plast a zatloukali hřebíky do kolenou. Dnes Hamas láme skutečným i domnělým kolaborantům ruce, prostřeluje nohy a některým prý dokonce komanda mstitelů vydloubala oči. Likvidace zrádců vlastního národa má podle Básima Ída v palestinské veřejnosti širokou podporu.

Básim ÍD, palestinský aktivista v oblasti lidských práv:
Někdy je ale obvinění z kolaborace jenom zástěrkou k pomstě. Třeba ke krvavému vyřizování rodinných sporů.

Břetislav TUREČEK:
Co ale Palestince vede ke spolupráci s nepřítelem? Izraelský historik Hillel Cohen napsal knihu výstižně nazvanou Armáda stínů. Zabývá se Araby, kteří počátkem minulého století prodávali sionistům pozemky a donášeli na své sousedy. A tím výrazně přispěli ke vzniku Izraele.

Básim ÍD, palestinský aktivista v oblasti lidských práv:
Tehdy tu za britské správy soupeřila dvě podzemní hnutí. Arabské a židovské. Dnes ale existuje izraelský státní aparát, tajné služby. A ty mohou používat různé páky, aby Araby přiměly ke kolaboraci.

Břetislav TUREČEK:
Podle lidskoprávních organizací i izraelského tisku mívá nátlak třeba podobu vydírání. Izraelská policie chytí Palestince pracujícího načerno někde u Tel Avivu. A ten, aby se vyhnul vězení, kývne na spolupráci s tajnou službou Šin Bet. Nebo palestinské ženě hrozí komplikované těhotenství a její muž se upíše, aby jí zajistil kvalitní izraelskou nemocnici. Meir Elran býval zástupcem ředitele izraelské vojenské špionáže. Jak jeho země získává palestinské agenty, popisuje takto.

Meir ELRAN, bývalý zástupce ředitele izraelské vojenské špionáže:
K dispozici je celé spektrum možností, tak jako všude na světě. Většina informátorů to dělá pro peníze, nebo jiný profit. Třeba výměnou za lepší bydlení, nebo za povolení k nějakému byznysu. Jen velmi málo jich s Izraelem spolupracuje čistě kvůli nátlaku. Anebo naopak, protože nás tolik milují.

Břetislav TUREČEK:
Básim Íd v Ramalláhu upozorňuje, že stigma kolaborace se z informátora přenáší na jeho okolí.

Básim ÍD, palestinský aktivista v oblasti lidských práv:
Rodiny trpí, děti nemůžou do škol, dospělí volně do obchodů, ani chodit po své čtvrti. A to i v případech, že kolaboranta v jejich rodině Palestinci třeba už před deseti lety zabili.

Břetislav TUREČEK:
Když hrozí akutní nebezpečí, Izrael často svým agentům pomůže. Zejména tím, že je přesídlí na své území a opatří jim novou identitu. Jak připouští bývalý zpravodajský důstojník Elran, klidu a docenění se ale těmto zrádcům Palestinců nedostane ani tady.

Meir ELRAN, bývalý zástupce ředitele izraelské vojenské špionáže:
Izraelci je často nechtějí ve svém okolí a je jim jedno, že pomáhali Izraeli. Pro ně jsou to prostě dál jenom Arabové. Tečka.

Břetislav TUREČEK:
Břetislav Tureček, Český rozhlas, Ramalláh a Tel Aviv.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio