Studenti střední zdravotnické školy v Mostě získali novou školní knihovnu

28. prosinec 2020 13:14

Dárek v podobě nové školní knihovny si mohli ještě před Vánoci rozbalit studenti střední zdravotnické školy v Mostě. Vznikla na místě té původní, která už nevyhovovala prostorovým požadavkům na moderní knihovny.

Škola nechala zbourat příčky, vybudovala i čítárnu nebo relaxační koutek. Studenti navíc nemusí odbornou literaturu komplikovaně shánět v jiných knihovnách.

„Neslouží jen jako knihovna – je to i studovna nebo místo, kde se poskytují kopírovací služby. Měla by být takzvaně v centru dění,“ říká ředitelka střední školy zdravotnické, pedagogické a obchodní akademie v Mostě Jitka Hašková.

Záměr ji zmodernizovat vedl k tomu, že škola provedla detailní inventuru. Knihovna má v současnosti k dispozici téměř 7 000 titulů.

O novou školní odbornou knihovnu bude mezi student zájem

„Teď byly všechny knihovny zavřené, tak to bylo hodně těžké. Některé ani nemají online katalog. Jak píšeme tu maturitní práci, tak jsem to měli těžké, protože jsme třeba ani neměli ténměř žádný zdroj. Takže jsme moc rádi, že se tahle knihovna otevřela,“ říká studentka čtvrtého ročníku Adéla Chlubnová.

Výhody školní knihovny popisuje další studentka maturitního ročníku, Viktorie Tancošová: „Všechno jsme řešili přes online knihovny, takže to bylo takové složité – dva týdny jsme třeba sháněli ty přístupové kódy. Sem mohou žáci přijít a podívat se na tu odbornou literaturu, která tu je. Je tu větší výběr, navíc si to člověk může osahat, v klidu si to pročíst a pak se rozhodnout, jestli si knihu půjčí nebo s ní bude pracovat.“

Všechny služby knihovny má zhruba 600 studentů střední zdravotnické a vyšší odborné školy zdarma.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související