Studenti architektury navrhli, jak by mohl vypadat hnědouhelný lom ČSA po ukončení těžby

29. září 2021

Vyhlídkové věže, lanovky nebo monumentální vysoké stavby napříč jámou hnědouhelného povrchového lomu. Tak vypadají poněkud futuristické a mírně provokativní návrhy studentů architektury na proměnu krajiny lomu ČSA na Chomutovsku.

Těžba uhlí tam skončí do pěti let. Studenti proto chtějí vyvolat debatu o tom, co na místě lomu vznikne. Výstavu jejich prací mohou zájemci vidět na Krajském úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem do konce října.

„Vznikne tady krajina, která je nějakým způsobem devastovaná, neobvykle modelovaná, tak jsme si říkali, jestli by se nemohla stát připomínkou těch činností. Ta měřítka jsou neobvyklá – 300 metrů hluboká jáma, a ty svahy jak jsou modelované – je to vlastně důležité území, které by nemělo být zapomenuté,“ říká architekt Tomáš Šneberger z katedry architektury stavební fakulty Českého vysokého učení technického.

Studenti do svých návrhů zahrnuli i těžební velkostroje, které by podle nich měly v krajině zůstat jako sochy připomínající industriální období.

Sára Šnajderová je jednou ze studentek, která také přispěla svým návrhem. „Řekli jsme si, že uděláme velký zářez krajinou – obrovský most napříč celým dolem, který ty návštěvníky koncentruje na jednu osu. Navrhovala jsem pro návštěvníky možnost ubytování – aby tam přespali a mohli pobýt, protože tam mámě věci, jako jsou galerie nebo prostory pro různé kulturní události,“ popisuje.

Student Daniel Boruch navrhl na dně jámy výzkumné centrum, celkově ho velikost lomu i samotných strojů fascinovala.

„Ta rypadla, ty obrovské stroje mají takové měřítko, že když se k nim člověk postaví, tak je to jako panelák. Proto tam zasahujeme takovým až jako megalomanským návrhem. Je to vlastně výzkumné centrum – reaguje to na tu historii celého kraje a připodobňuje ho k nové době, která dnes je,“ vysvětluje.

Návrhy studentů? Podle mluvčí Severní energetické zajímavé, ale příliš nákladné

Společnost Severní energetická před časem představila vizualizace budoucí podoby krajiny. Podle mluvčí společnosti Evy Maříkové, která také na vernisáž výstavy přijela, jsou návrhy studentů zajímavé, ale nerealizovatelné.

„Ta fantazie studentů je obrovská. Když se na to člověk podívá, tak je ale naprosto jasné, že je to ekonomicky nemožné,“ shrnuje Maříková.

Studenti chtěli svými návrhy především započít debatu o tom, jak bude místo pod zámkem Jezeří jednou vypadat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související