Studenti a pracovníci lesnické akademie v Trutnově bojují s kůrovcem. Už přišlo jeho první rojení

27. květen 2020 09:15

Trutnovská lesnická akademie teď vysílá do školního polesí nejstarší studenty a také zaměstnance školy, kteří mají volněji. Důvodem je pomoc v boji s dřevokazným broukem. Kůrovec má totiž za sebou už první rojení a množí se. Je třeba napadené dřevo z poškozených lokalit celého polesí vytěžit a odvést co nejdříve.

Školní polesí trutnovské lesnické akademie, konkrétně Červená cesta. Studenti třetího ročníku se vrátili po víc jak dvouměsíční pauze do školy a rovnou ke strojům.

Čtěte také

„Potřebujeme v této fázi, kdy jsou první samičky kůrovce v kmenech a kladou vajíčka, tak než vylétnou ti mladí ven a napadnou nám další stromy, potřebujeme to dřevo co nejrychleji vytěžit a odvézt pryč," vysvětluje ředitel akademie Miloš Pochobradský.

Už proběhlo první rojení kůrovce a my právě pozorujeme jeho rozmnožování pod kůrou stromu.
„Tady je krásně vidět, jak samička vlezla kůrou do kmene stromu a teď po oplodnění a rojení klade vajíčka."

Z nich se potom vylíhnou malí kůrovci.
„Za poslední dva roky jsme kůrovcem významně postiženi. Prakticky na školním polesí provádíme veškerou kůrovcovou těžbu."

Studenti a pracovníci lesnické akademie v Trutnově bojují s kůrovcem

V boji s kůrovcem místo ostatních studentů pomáhali a nadále pomáhají zaměstnanci školy.
„Zbývá nám trochu času pro ostatní učitele a zaměstnance. Protože například jídelna nejede na úplný provoz. Také uklízečky nejedou na úplný výkon. Tak jsme tyto lidi vzali do lesa a sázíme stromky, pálíme roští a klest z vytěžených kůrovcových stromů, kde je také ještě kůrovec."

Čtěte také

Dvojice studentů právě pokácela napadený strom, rozřezává ho a maturant Petr pod dohledem mistra Bořivoje Trávníčka nabírá a odváží jednotlivé kusy.

V lese je teď v podstatě veškerá technika, kterou škola má, pracuje se za každého počasí.

„Krásně nám dnes prší, máme z toho velkou radost. Protože když se ochladí, tak to významně brzdí vývoj kůrovce. A potom nám také samozřejmě obrovsky chybí vláha v lese. Potřebujeme to pro zalesnění a přirozenou obnovu," vysvětluje Miloš Pochobradský.

„Učíme se zacházet s traktorem, motorovou pilou i lakatošem, neboli lesním kolovým traktorem," říká student Jakub Chochola, který právě bere do ruky motorovou pilu.

Druhý týden v červnu se do školy vrátí ostatní studenti, kteří budou v boji proti dřevokaznému brouku pomáhat.

Spustit audio

Související