Strojvedoucí Lucie z Kolína: Neustále jsem se cpala chlapům na mašinu. Chtěla jsem to vidět

10. prosinec 2020

Lucie Poláková je 26letá strojvedoucí z Kolína, která od roku 2017 pracuje u Českých drah. Aktuálně je na mateřské dovolené a připravuje se na pozici strojmistra.

Vystudovala střední uměleckou školu. Nejprve pracovala jako stevardka u společnosti RegioJet, ale táhlo ji to k mašinám:

„Já jsem moc chtěla vidět, jak ta mašina jezdí, co ten fíra dělá, protože si všichni mysleli, že tam pořád jenom mačká nějaký knoflík apod. Tak jsem to chtěla vidět. Absolvovala jsem výběrové řízení na strojvedoucí, a když mi řekli, že mě berou, hned jsem to volala mamce. Týden se mnou nemluvila. Chtěla, abych dělala něco vhodnějšího pro dámu.“

Strojvedoucí Lucie Poláková

Řídí malé motoráčky, např. Šuplíky a Reginy, ale také Brejlovce, Veselou krávu a Lego. Z mašinek, které jsou u nás dostupné, patří mezi její vysněné Zamračená. Někdy by ale taky chtěla řídit motorový Vectron. Lákaly by jí i parní lokomotivy, ale jak sama říká, příprava na ně je velmi složitá a náročná.

„Zatím jsem žádnou závažnější nehodu na trati neměla. Jen mezi Braníkem a Modřany v Praze někdo vyskládal na trať asi třímetrovou řadu kamení a já do ní v 80 km/h najela. Byla odpolední špička, Regina plně obsazená. Jízda se musela ukončit, volali se hasiči. Cestujícím se nic nestalo, ale měli opravdu velkou radost, že jsme tam dvě hodiny stáli,“ popisuje Lucie svou zkušenost.

Spustit audio

Související