Střípky z dějin pražského urbanismu: Richard Biegel provází kontroverzními čtvrtěmi

20. červenec 2020

Na zajímavá místa v Praze přivedl redaktorku Veroniku Štefanovu historik umění a architektury Richard Biegel z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Exkurzi do dějin pražského urbanismu začali u stanice metra Vltavská, aby připomenuli zásadní proměnu bývalé osady Bubny.

Druhým zastavením v seriálu „Střípky z dějin pražského urbanismu“ je dopravně i architektonicky neutěšená oblast Prahy-Těšnova, kde dříve stávalo jedno z nejimpozantnějších pražských nádraží.

Třetí díl pětidílného seriálu je věnován proměnám náměstí Republiky. Náměstí Republiky vystřídalo názvy Hybernské, Kapucínské a Josefské. Na začátku rozhovoru se Richard Biegel zamyslel nad tím, zda náměstí Republiky lze vůbec považovat za skutečné náměstí.

Čtrvté zastavení s historikem architektury Richardem Biegelem je v ulici Na Příkopě. Dříve příkop, dnes jedna z nejrušnějších ulic Prahy. Ulice Na Příkopě prochází místy bývalého staroměstského hradebního příkopu po hranici Starého a Nového Města. Richard Biegel přibližuje architektonickou i urbanistickou proměnu městkého bulváru Na Příkopě.

Václavské náměstí, původně Koňský trh, bylo vytyčeno jako součást projektu Nového města pražského, založeného dekretem císaře Karla IV. z roku 1348. Bylo městu určeno jako jedno ze dvou hlavních tržišť. Široký bulvár v centru města se stal místem důležitých historických událostí. Dnešní kontroverzní, urbanisticky neutěšená podoba Václavského náměstí, vzbuzuje rozpaky a řadu diskuzí. Václavské náměstí je i proto pátým a tedy i posledním zastavením v rámci seriálu „Střípky z dějin pražského urbanismu“.

Spustit audio