Stříbrný vítr: Novinka ve vysílání ČRo 2 - Praha ... aneb Pořad o ženách, které mají duši ...

6. únor 2010

Od 6. února 16:05 hodiny vysílá Český rozhlas 2 - Praha zcela nový pořad Jaromíra Ostrého s názvem Stříbrný vítr. Hosty "větru" budou vždy ženy, které mají duši. Podle J. Ostrého mají ale duši prý opravdu všechny ženy ... (to prý aby bylo jasno:-)). Více se dozvíte uvnitř článku, který pochází "z pera autorova" ...

Jaromír Ostrý o "Stříbrném větru":

Když se má narodit takový rozhlasový pořad, je to podobné jako s dítětem. Hlavně aby byl (tedy ten pořad) jaksepatří k světu, aby ho měli všichni rádi (rozumí se posluchači). K tomu, aby se narodilo dítko, je potřeba (zpravidla) dvou jedinců různého pohlaví. To rozhlasový pořad přivede na svět i jedinec jednopohlavní, většinou redaktor, dá tomu svému "dítku" veškerou lásku, péči i něhu a začne mu hledat jméno.
A jsme u prvního úskalí. Po názvu rozhlasového pořadu se chce, aby byl originální, dostatečně vypovídající, aby si ho posluchači oblíbili, lehce zapamatovali, aby se dobře vyjímal v programovém schématu. Tady je každá rada dobrá. A člověk hledá a nenachází a trápí se a vzdává to a dokonce si říká, zda by nebyl možný pořad bezejmenný. A pak, když už beznaděj dostupuje vrcholu, to přijde. Z ničeho nic. Najednou se vám v hlavě usídlí Stříbrný vítr a ne a ne z mysli. A je po originalitě. Akorát ten pocit, že jste to trefili, zůstává. A neslyšíte žádných dobře míněných varování, například že se mezi posluchači bude tomuto kousku říkat Anička posedlá, to abychom zůstali u Fráni Šrámka.
Pravda, i příznivé reakce byly, jeden rozhlasový kolega řekl: "Stříbrný vítr vypovídá o všem a o ničem". A měl pravdu. Stříbrný vítr, co nosí lásku a též touhy všeliké (po svobodě například) a sny (nenaplněné, ale i ty druhé), to je přesně to, co charakterizuje záměr autorův. A pak přišlo i rozhodnutí, že hosty Stříbrného větru budou vždy ženy. Ženy, které mají duši. Tedy všechny ženy mají duši, aby bylo jasno.
A pak hledáte tu první. A když první, tak první. První dámu České republiky ...

Když se má narodit takový rozhlasový pořad, je to podobné jako s dítětem. Hlavně aby byl jaksepatří k světu, aby ho měli posluchači rádi. To stačí potom napsat na adresu: stribrnyvitr@rozhlas.cz. To mají rozhlasoví redaktoři rádi.:-))

Odpovědi na soutěžní otázku, kterou uslyšíte v našem vysílání, můžete psát na stejný e-mail, tedy: stribrnyvitr@rozhlas.cz.


A které ženy Jaromír Ostrý, samozřejmě s pořadem "Stříbrný vítr", navštíví nebo již navštívil? ...
6. února první dáma ČR Livie Klausová
13. února zpěvačka Yvetta Simonová
20. února Věra Luxová
27. února herečka Zita Kabátová
6. března herečka Gabriela Vránová
13. března zpěvačka Eva Bojanovská (?)
20. března herečka Vlasta Chramostová
27. března ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

autor: Jaromír Ostrý
Spustit audio