Střevíčky slečny Luisy z Rakovníka mají nevšední příběh. Podobné boty nosila i britská královna

6. únor 2024

V rodině Soni Mrázkové po několik desetiletí opatrovali plesové střevíčky z hedvábného atlasu. Patřívaly slečně Luise z Rakovníka. Jejich příběh se začal psát ve třicátých letech minulého století. Luisa tehdy pomohla dvěma mladým Angličankám.

Někdo má to štěstí a podědí po babičce prstýnek nebo sváteční servis. Soňa Mrázková zdědila část babiččina šatníku. Jeho součástí byly i plesové střevíčky, které mají nevšední příběh. „Dostala je moje babička, která se, myslím v roce 1935, seznámila se slečnou Dianou a její kamarádkou Joan,“ vypráví Soňa Mrázková.

V muzeu mají fotografii rakovnické rodiny Čermákových, kde je i malá Luisa Šmídová

Tyto dvě odvážné anglické dívky cestovaly po Čechách na kolech. Bylo horko, dívky dostaly úžeh a skončily v příkopu u silnice. Náhodný automobilista je naložil a odvezl do nemocnice v Rakovníku. Nikdo ale dívkám nerozuměl, a tak povolali babičku paní Mrázkové – slečnu Luisu Šmídovou. „Babička byla dcerou ředitele místního gymnázia a uměla francouzsky, německy a hlavně anglicky,“ vzpomíná na babiččino vyprávění Soňa Mrázková. „Takže babičku zavolali do nemocnice a ona se s nimi domluvila, tlumočila jim a pak byly dívky i nějakou dobu u nich doma.“

Diana slečnu Luisu pozvala na oplátku k nim domů a ukázalo se, že pochází z velmi bohaté rodiny. Během zhruba čtyřměsíčního pobytu v Anglii se dívky vypravily i na ples v Londýně. Diana Luise věnovala hedvábné šaty a plesové střevíčky. Slečna Luisa si je odvezla do Rakovníka a rakovnická rodina střevíčky po několik desetiletí opatrovala jako vzácnou památku.

Střevíčky vyrobila firma Raine

Střevíčky jsou zdobené květinovým ornamentem z drobných kamínkůu

Dnes jsou střevíčky slečny Luisy uložené v depozitáři Uměleckoprůmyslového muzea. „To jsou ony, to je ta nádhera,“ kurátorka sbírek historického textilu Eva Uchalová opatrně vybaluje dámské lodičky velikosti 38 z hedvábného papíru. Střevíčky na vysokém podpatku jsou vyrobené z krémově zbarveného atlasu. Látka je posypaná barevnými kamínky, které tvoří květinový ornament.

Když Soňa Mrázková střevíčky po babičce v roce 2018 nabídla Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze, čekalo ji překvapení. Kurátorka Eva Uchalová totiž zjistila, že nejde jen tak o ledajaké boty, ale o střevíčky vyrobené firmou Raine, která v roce 1885 v Londýně začínala s produkcí divadelních kostýmů a obuvi na zakázku. Brzo se tato firma stala dodavatelkou ručně šité obuvi pro nejbohatší vrstvy anglické společnosti. Střevíčky značky Rayne obouvaly třeba herečky Elisabeth Taylor nebo Marlen Dietrich. Od dětských let je nosila také královna Alžběta II., která je obula i na svatbu s princem Philipem v roce 1947.

Spustit audio