Střelba v Rádiu North Music: těžce zraněný moderátor

15. květen 2003
Zprávy

Na redakci ústeckého Rádia North Music zaútočila ráno ozbrojená žena. Při zběsilé střelbě těžce zranila moderátora Pavla Hájka. Další redaktor má pořezané ruce od roztříštěného skla. Policie mladou střelkyni zadržela a obviní ji z pokusu o dvojnásobnou vraždu.

Jak Českému rozhlasu řekla policejní mluvčí Veronika Beranová, devětadvacetiletá žena přišla do Rádia North Music v sedm hodin ráno. S legálně drženou zbraní v ruce se domáhala vstupu, avšak poté, co byla odmítnuta, spustila palbu. Prostřelila skleněné dveře, vtrhla do vysílacího studia a se slovy "Já vás tady postřílím" zasáhla jednoho z redaktorů do hrudníku.

V okamžiku, kdy se ženě vzpříčil v zásobníku náboj, přispěchal kolegovi na pomoc pětadvacetiletý redaktor a útočnici zneškodnil. Pořezal si přitom ruce od rozbitého skla. Policie ženu po činu zadržela. Ani po někalikahodinovém výslechu stále není jasný motiv jejího činu. Podle policistů žena trpí psychickými problémy, potvrdilo to i vyšetření jejího duševního stavu. Žena bude obviněna z pokusu dvojnásobné vraždy, za což jí hrozí až patnáctileté vězení.

Těžce postřeleného sedmadvacetiletého redaktora odvezla záchranná služba do ústecké Masarykovy nemocnice. Zranění jsou natolik vážná, že lékaři museli zatím odložit oparaci. "V současné době leží na oddělení ARO a jeho stav je považován za kritický. Druhý byl ošetřen ambulantně a odešel domů," informovala mluvčí Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Kamila Němcová.

Kolegyně postřeleného redaktora Tereza Chládková potvrdila jednu z verzí, že útočnice nebyla v redakci neznámá. "Ta dívka se tady pohybovala prakticky každý den, přicházela kolem sedmé hodiny ráno, kolem osmé odcházela. Když jsme se jí ptali co chtěla, říkala, že nehledá nikoho, nepotřebuje nic, takže doopravdy nevíme. Zdálo se nám to podezřelé, ale nepočítali jsme s tím, že by se mohla stát taková tragédie."

Rádio North Music sídlí na rušné ulici v centru Ústí nad Labem. V sousedství je řada obchodů. "Slyšeli jsme asi pět výstřelů a najednou vidíme policajty, jak běhají po ulici. Vyhlíželi jsme ven, akorát jí vyváděli, měla pouta na rukách," popisuje událost majitelka jednoho z nich.

Krátce před patnáctou hodinou dokončili kriminalisté zajišťování 82 stop na místě činu. Ve vyjádření pro média spolumajitel rádia Miroslav Hašek řekl, že nechápe, co mohlo střelkyni k tak brutálnímu činu vést. Zároveň podle Haška učinili kroky k dokonalejšímu zabezpečení a prostory rádia budou střeženy. Rádio North Music během odpoledne začalo vysílat normální program.

autoři: Ivana Solničková , vma
Spustit audio