Středočeška, která ovlivnila českou kuchyni na dlouhá desetiletí a recept na úžasný jednoduchý dort

31. leden 2019

Před 234 lety se 31. ledna ve Všeradicích narodila Magdalena Dobromila Rettigová, buditelka a spisovatelka, která se do historie zapsala knihou Domácí kuchařka. Podle jejích receptů vařily hospodyňky prvně v roce 1826 a některé podle ní vaří i v roce 2019, tedy více než 200 let.   

Výročí paní Magdaleny jsme si dnes připomněli také ve vysílání Regionu. Ale co by to bylo za připomenutí bez receptu na nějakou dobrotu. Nebude to však ono známé: „Dej do toho půl kopy vajec“, protože jsme o recept na něco dobrého požádali moderátora Patrika Rozehnala. Patrik má rád sladké a tak se s námi podělil o recept na rychlý čokoládový dort, kterému říká: „nebe v hubě“.   

Patrikův čokoládový lanýžový dort pro přátele k odpolední kávě

Patrikův čokoládový dort pro přátele k odpolední kávě

Ingredience

300 g hořké čokolády

3 lžíce medu

100 ml smetany

550 g mascarpone

1 lžička mleté skořice

trochu kakaa

malinový nebo jiný ovocný přeliv

Postup

Čokoládu rozpustíme a smícháme s medem, skořicí, smetanou a mascarpone. Směs vyšleháme, dáme do dortové formy a necháme 24 hodin ztuhnout v lednici. Nakonec dort poprášíme kakaem. Podáváme s malinovým nebo jiným ovocným přelivem.  

Pochoutkový rok 2019

A pokud máte nějaký váš rodinný recept na něco sladkého, zašlete nám ho do soutěže a můžete vyhrát krásné ceny. Letošní ročník Pochoutkového roku je totiž na sladko.

autoři: Patrik Rozehnal , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.