Strašlivé příhody z jedné rekonstrukce. Jaké to je, když domů přijedou dělníci se štaflemi a dráty

28. únor 2021

Malka Malá bydlí se svými rodiči ve stanu na zahradě. Jejich dům se totiž rekonstruuje, tedy opravuje, vylepšuje a modernizuje. Jak to probíhá? Čte Ota Jirák.

Čte: Ota Jirák
Napsala: Tereza Verecká
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Tereza Verecká
Natočeno: 2019

Další otázkou je, jak taková rekonstrukce vypadá. Není to prostě jen tajemné stvoření, které z hladu pojídá metr, olizuje šroubováky a pije Primalex? Dozvíte se ze sedmi pohádkových příběhů.

Jak převrtali kabel

V domě, ve kterém žije Malka Malá a její rodiče, se koná rekonstrukce! Konečně totiž přijeli dělníci v montérkách se štaflemi, hřebíky, háky, vruty, vrtačkami, ochrannými brýlemi, páčidly, lepidly, dráty... A vběhli do kuchyně, aby ji mohli opravit. Brzy však se však jednomu z dělníků podařilo převrtat kabel! Co se dělo pak? Jak může rekonstrukce pokračovat bez elektřiny?

Jak se elektrikář zhrozil

V domě, kde žila Malka Malá a její rodiče, se měla konat taková krátká a malá rekonstrukce kuchyně. Ale pak se věci zvrtly. Dělníci omylem převrtali nějaké kabely a vyhodili pojistky a Malka s tatínkem a maminkou se museli na jednu noc přestěhovat do stanu na zahradu. Naštěstí druhý den hned přijel pan elektrikář. Podaří se mu kabel opravit, nebo bude potřeba celý dům překopat?

Zeď nám spadla, zeď nám spadla

Hajaja vás zavede za Malkou Malou a jejími rodiči, kteří ve stanu nazahradě čekají na to, až se jim konečně zrekonstruuje jejich domek. Přitom zpočátku chtěli jen opravit kuchyň a poté zničený kabel. A teď se bude rekonstruovat celý dům! Ten nyní voní prachem, omítkou a zatuchlým dřevem. Jak je možné, že najednou z ničeho nic spadne zeď? A kdo ji znovu postaví?

Jak je popadl moribundusrekonstrukcionipaťatis

Jak se stane, že z plánované maličké rekonstrukce kuchyně se najednou rozkopává celý dům, bourají stěny, posouvají příčky, mění okna, dveře i podlahy? Rodiče Malky Malé nyní spolu se svou dcerou žijí ve stanu na zahradě a čekají, až budou opravy konečně hotové. Víte vůbec, co to je moribundusrekonstrukcionipaťatis a jak se tato nemoc projevuje? To vám poví Hajaja.

Prašan

Toho dne Malka vylezla ze stanu, ve kterém s rodiči bydlela, protože v jejich domě probíhala rekonstrukce, a co neviděla - celá zahrada byla zasypaná sněhem! Přitom byl začátek srpna! Jak je tohle možné? Odkud se berou ta oblaka prachu, který se usazuje na vlasech, na oknech, na zemi, na stromech, na kytkách, za nehty, na trávě, na plicích a dokonce i v ponožkách? To se dozvíte od Hajaji.

Průtahy podlahy

Zdálo se, že rekonstrukce domu, v němž žila Malka Malá se svými rodiči, nikdy nebude u konce. Pořád se něco protahovalo, vždycky se našlo něco nového, co se muselo dokoupit, opravit, dodělat, předělat, natřít a zbrousit. Jak je možné, že práce neustále přibývala? Malka se rozhodla tohle tajemství rozluštit! Co objevila v koutu zahrady, kam nikdo nechodí? To zjistíte v sobotním Hajajovi.

Jak se zbavit rekonstrukce

Proč se rekonstrukce neustále protahuje a prodlužuje, i když už by měla být dávno u konce? To se rozhodla vypátrat Malka Malá, která kvůli ní musela i se svými rodiči bydlet ve stanu na zahradě! A na co přišla? V koutě zahrady objevila zvláštní bytost, která chroustala a olizovala metr a brčkem upíjela Primalex z kyblíku! Jak tohle stvoření vyhnat ze zahrady? To vám poradí Hajaja.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio