Strašidel plné pohádky. Čte Zuzana Slavíková

2. leden 2022

Původní pohádkový seriál o strašidlech, sktřících, vodnících, ale i obří okurce pro Hajaju napsal Tomáš Končinský.

Účinkuje: Zuzana Slavíková
Napsal: Tomáš Končinský
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Yvona Žertová
Natočeno: v roce 2012

1. Adélka a Strašidlák

V městečku Salámov žila holčička Adélka, která se hrozně bála Strašidláka. Zjevoval se jí za oknem vždycky, když šla večer spát. Jednoho dne Adélka cestou ze školy usnula v parku na lavičce. Když se probudila, byli tam dva zlatí šarpejové a nabídli jí pomoc.

2. Cesta z Ošemetna

Ve vesnici Holubná žili samí strašpytlové. Tolik bázlivců, zbabělců a vyjukanců na jednom místě snad nikdy nikde jinde na světě nebylo. Až jednou se v rodině písaře Žaloudíka narodila holčička Vendulka, která se odmalička vůbec ničeho nebála.

3. Lenoch Honza a skřítek Rososej

Jednoho rána zahalila celou vesnici hustá bílá mlha, ve které nebylo vidět na krok. Lenoch Honza se zaradoval, že mu v mlze úplně zmizela všechna práce, kterou včera nestihl udělat. Jenže už za chvíli ho mlha přestala bavit, protože kvůli ní nemohl najít svou vyhřátou postel. A tak se vydal zjistit, co mlhu způsobuje.

4. O kováři Rudolfovi a měsíční rudě

Ve vesnici Helmíz žil kovář Rudolf. V celém kraji byl známý tím, že dokázal s kladivem a kovadlinou neuvěřitelné věci. Jednou se ale v Helmízi zastavil na své dobyvačné výpravě slavný armádní generál Halbrštát i s celým svým vojskem a rozkázal kováři, aby do druhého dne vyrobil zbraň, se kterou porazí všechny armády světa. Jinak prý nechá srovnat celou Helmíz se zemí...

5. O vodníkovi, který se červenal

V rybníku pod kopcem Hadrákem bydlel kdysi vodník jménem Peonius, který se pořád červenal. Měl s tím hrozný problém. Nakonec to došlo tak daleko, že se o tom doslechl samotný vodnický vodovévoda a nechal si ho předvolat do paláce ve svém vodovévodství.

6. Obří nafoukaná okurka

V jedné vesnici pod horami v Hužvánii žila farmářka, která vypěstovala obří okurku. Byla to ta největší okurka salátovka, jakou kdy kdo viděl. Jenomže okurka začala mluvit, křičet, poroučet, rozkazovat a stále rostla a mohutněla, až už jí nestačil ani celý skleník...

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio