Strakonická teplárna už nebude závislá na vodě z řeky. Pořídila novou technologii za 50 milionů

12. duben 2023 08:50

Strakonická teplárna zaplatí padesát milionů korun za novou technologii chlazení turbíny, která vyrábí elektřinu. Současné zařízení začalo po sedmdesáti letech provozu vypovídat službu. Cílem je ušetřit peníze a zároveň zvýšit efektivitu při výrobě elektrické energie.

„Do původního kondenzátoru, který jsme kompletně rozebrali, osazujeme nové trubkovnice. Váží jednu a půl tuny a musíme je sem dostat prostorem, který je zhruba jeden a půl metru široký a dva a půl metru vysoký,“ popisuje technický ředitel dodavatelské společnosti CHP Trading Roman Hnízdil.

Z technického hlediska se podle něj jedná o jednu z nejnáročnějších zakázek. „Vymýšlíme spoustu věcí za pochodu. Je tu málo místa a upravujeme kondenzátor, který se standardně umisťuje před turbínou. Demontovat celý kondenzátor a odvézt ho je nemožné, to bychom museli zbourat půlku teplárny,“ vysvětluje.

Technický um party montérů oceňuje ředitel teplárny Pavel Bulant. „To, co tady vidíme, to je vrchol možného v těchto podmínkách. Přestože jsme v roce 2023 a disponujeme spoustou technických vymožeností, někdy sílu lidských rukou a lidského umu nelze nahradit,“ říká.

Nový chladicí okruh by měl při vyšší efektivitě šetřit teplárně peníze. „Slouží to k tomu, abychom z dlouhodobého hlediska ušetřili na vodě, kterou jsme doposud využívali průtočným ztrátovým způsobem. Z řeky Volyňky jsme nasávali vodu, ohřívali ji a vraceli zpátky. Po ukončení této akce budeme mít zcela samostatný uzavřený okruh, který budeme pouze čas od času doplňovat,“ uvádí Pavel Bulant.

Nová technologie ve strakonické teplárně má být připravena ke spuštění do konce dubna. Ve srovnání s nynějším stavem uspoří až 70 procent vody.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související