Štrachanda z hub Dalibora Marounka zvítězila u posluchačů v Pochoutkovém roce 2018

Vášnivý houbař Dalibor Marounek z Roudnice nad Labem má byt plný mykologických úlovků. A umí s nimi kouzlit v kuchyni. Za svůj starý recept z Domažlicka si odnesl z Pochoutkového roku 2018 vítězství u posluchačů a návštěvníků webu pořadu. Štrachanda představuje zapečené brambory s houbami a uzeným masem. Jsou to takové staročeské francouzské brambory.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 50 g sušených hub (nejlépe hřibů)
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce krupice
  • 1 vejce
  • 200 g uzeného masa
  • 150 g škvarků
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sádlo (husí)
  • strouhanka na vysypání pekáče

Brambory uvaříme den dopředu v čisté vodě a necháme do druhého dne vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, uzené i škvarky pokrájíme také na menší kousky. Cibulku necháme na lžičce sádla zesklovatět, přidáme škvarky, poté uzené a orestujeme vše dozlatova.

Do misky rozklepneme vajíčko, přidáme mléko a krupici, promícháme. Směsí zalijeme sušené houby. Necháme cca 1 hodinu odstát, aby do sebe houby nasákly mléko a změkly.

Pekáč vymažeme husím sádlem, vysypeme strouhankou a poklademe polovinou nakrájených brambor. Na tuto vrstvu naklademe vrstvu cibule, škvarků a uzeného, kam jsme přidali i trochu namořených hub. Ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a drceným kmínem. Poklademe zbytkem brambor, okořeníme a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů zapéct na 15 minut.

Potom brambory zalijeme směsí s houbami a zapékáme do té doby, než se na povrchu začne tvořit kůrka. Můžeme podávat s nakládaným zelím.

Dalibor Marounek

Vítězství nevěřil do poslední chvíle. Až při předání na finále Pochoutkového roku byl s nervy v klidu. Za poukázku v hodnotě 15.000 korun si pořídil nový šuplíkový mrazák a velkou lednici. Oba spotřebiče využije hlavně na uskladnění hub a ryb.

Patrikovi Rozehnalovi nabídl při jeho návštěvě zelnačku a také domácí nakládanou kysanou zeleninu. A po vánocích radí, zkuste kvašenou řepu. Stačí nastrouhat 800 g červené řepy, přidat 100 g rozinek, 2 lžíce polohrubé mouky a zalít 3 litry převařené vody. Pak to necháte kvasit na sluníčku nebo v teple zakryté 7 dní. Potom pijete každé ráno jednu malou skleničku. Je to lék na všechno.

Pan Marounek se těší z výhry a radí všem, aby se přihlásili do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Je to zajímavá životní zkušenost.

Dalibor Marounek a Patrik Rozehnal